Gastro
0

U Sarajevu 27. marta salon vina "Vinska ruža Sarajeva"

FENA
Organizacioni odbor projekta "Vino fest" (Festival vina, sira i pršuta) održao je danas sjednicu u Sarajevu povodom priprema za salon vina "Vinska ruža Sarajeva", koji će održati 27. marta u dvorani Skenderija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBiH Borjane Krišto.

Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg, koji je ujedno predsjednik Počasnog odbora, izjavio je novinarima da projekt "Vino fest" traje cijelu godinu, te da su već održane manifestacije u Ljubuškom i na Jahorini, a sve radi promocije domaćeg vina i izraza zahvalnosti dobrim domaćim vinarima.

Član Organizacionog odbora Zlatko Prlenda kazao je da je temeljna naznaka cijelog projekta da se pokaže i afirmira domaće.

  • Ima li šta prirodnije od vina, sira i pršuta, koji bi mogli biti naša dobitna kombinacija u turizmu, rekao je on.

Prlenda je najavio da će se na "Vinskoj ruži Sarajeva" predstaviti tridesetak domaćih proizvođača vina te jedan broj proizvođača sira i pršuta.

Bit će to prilika za predstavljanje bh. vinara te druženje uz prezentaciju jela "uz koja vino najbolje ide".

Prlenda očekuje da će to biti pravi ugođaj, "vatromet lijepog okusa i mirisa".

Radovan Vukoja, član Udruge vinara istočne Hercegovine, naglasio je da je svaka prezentacija domaće proizvodnje prijeko potrebna.

Vukoja je naveo da je u BiH potrošnja vina na skromnom nivou, ali se nada da će se uz dobro predstavljanje podići potrošnja domaćeg vina.

On je rekao da su sada podsticaji za sadnju vinove loze veći te očekuje da će u budućnosti biti vina ne samo za BiH već i za izvoz.