Gastro
3

Tužba protiv američke kompanije zbog razvodnjavanja piva

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki ljubitelji alkoholnih pića tužili su kompaniju Anheuser-Busch zbog navodnog razvodnjavanja piva i nepridržavanja standarda opisanih na ambalaži.

Tužbe su podnesene u Pennsylvaniji, Californiji i još nekim američkim državama, a potrošači tvrde da podaci o postotku alkohola sa etiketa nisu tačni.

Tužbom je obuhvaćeno deset pivskih vrsta, uključujući poznati Budweiser, prenio je BBC.

Anheuser-Busch je saopštio da su ovi navodi "potpuno netačni" i da su piva ovog proizvođača "potpuno usklađena sa zakonom o označavanju proizvoda".

Tužba je zasnovana na informacijama dobijenim od bivših radnika pivara koje posluju u sastavu ove multinacionalne kompanije. Ovi izvori rekli su da je razvodnjavanje piva "korporativna praksa".

"Anheuser-Busch koristi se jednom od najsavršenijih tehnologija za kontrolu alkoholnog sadržaja u završnim fazama proizvodnje, a potom dodaje vodu da bi pivo imalo znatno manje alkohola nego što piše na ambalaži", navodi se u tužbi.

U dokumentu se tvrdi da je ova praksa pokrenuta poslije spajanja američke kompanije sa belgijsko-brazilskom firmom InBev, najvećim svjetskim proizvođačem alkohola.