Gastro
125

Tradicionalno jelo puračkog kraja: Receptura sačuvana od zaborava

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) Puračić danas je na izletištu Ljuštak upriličena treća po redu gastronomska manifestacija "Puračko ćaskanje".

U pripremi tradicionalnog puračkog jela nadmetalo se 25 ekipa sastavljenih od članova udruženja građana, predstavnika restorana, turističkih agencija i medija iz Puračića, Lukavca, Banovića, Tuzle, Kalesije, Dervente i Maglaja.

Prema riječima predsjednika KUD-a Puračić Hazima Osmanovića, cilj ove manifestacije je očuvati tradicionalne recepture od zaborava i promovirati ih kao mogući gastronomski turistički potencijal.

"Posebno nam je drago da je ova manifestacija počela poprimati profesionalni karakter. Iz godine u godinu imamo sve više posjetilaca i radoznalaca koji iskoriste priliku te nam se pridruže na ovom izletištu. U svemu ovome nama je najvažnije da uz pripremu ćaski imamo priliku međusobno se upoznavati, družiti te razgovarati o opuštenim temama", kaže Osmanović.

U pripremi ovog tradicionalnog jela, među brojnim takmičarima zatekli smo i Senadu Alihodžić, inače članicu Planinarskog društva Svatovac 47 iz Lukavca.

Kako nam je kazala, učešće na ovoj manifestaciji od velikog joj je značaja.

"Poenta svega ovoga nije takmičenje, nego jednostavno druženje, zatim uživanje u prirodi te viđanje starih prijatelja. Posebno mi je drago što ovdje imamo dosta mladih osoba i nadam se da će ova manifestacija prerasti u jednu dugogodišnju tradiciju", ističe Alihodžić.

Nastavlja da se puračka ćaska u domaćinstvima ovog kraja tradicionalno priprema već decenijama.

Za tu namjenu se, kaže, najčešće koriste bakreni lonci i zemljane posude.

"Suština je u tome da se juneće meso izrezano na kocke skuha skupa sa začinima. Nakon što je dovoljno skuhano, odnosno u trenutku kada već postaje mekano, pripremaju se specijalne zemljane zdjelice, takozvane ćaske, koje se zagriju do određene temperature. Nakon toga se vreo sadržaj sipa u te ćaske. Potom se one stavljaju pod peku te se zapeku otprilike 20 minuta. Nakon što se na vrhu stvori 'tanana' korica jelo je spremno za degustiranje", pojašnjava nam Alihodžić te otkriva da se tajna recepture puračke ćaske ogleda u odnosu namirnica, odnosno začina koji se stavljaju.

Nastavlja da je puračka ćaska jelo koje je prepoznatljivo u čitavoj Evropi.

"Jako je bitno da se vratimo kuhinjama naših nana. Lično, vrlo često pravim ovo jelo. Nikakvo savremeno posuđe ne može zamijeniti okus jela koje se kuha te zapeče u zemljanoj posudi. To ko nije probao obavezno mora probati. Razlika je očigledna, a ljepota jela upravo se ogleda u zemljanim posudama, odnosno ćaskama", kaže Alihodžić.

Predsjednik Mjesne zajednice Puračić Admir Turkić, koji je prošle godine sa svojim ekipom odnio pobjedu na ovom takmičenju, pojašnjava da je za pravljenje ovog jela, u zavisnosti od kvaliteta mesa, potrebno odvojiti najmanje tri sata.

"Sam proces pravljenja zaista nije komplikovan. Pored mesa, koji je glavni sastojak, ubacuju se još i so, biber, lovorov list te aromatizirani klinčići. Nikakve dodatne masnoće nije potrebno stavljati", priča nam Turkić kojeg svaki put priprema ovog jela vraća u djetinjstvo.

U okviru manifestacije upriličen je i bogat kulturno-zabavni program, sportska takmičenja te planinarska tura u okviru koje su planinari i rekreativci imali priliku upoznati se sa znamenitostima ovoga kraja.