Gastro
504

Tona piletine, 200 kg mrkve i 15 kg bamije: BiH obara Guinnessov rekord u kuhanju begove čorbe

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje bh. kuhara pokušava oboriti Guinnessov rekord u količini skuhane begove čorbe. Bh. kuhari će pripremiti više od 4.086 litara begove čorbe, što je dovoljno za 15.000 porcija.

Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar i zapremine 4.100 litara, a sastojci potrebni za njeno pravljenje su: 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.

Bh. kuhari su angažovali brojne kolege i volontere koji će im pomagati u spremanju ovog jela, a čitav projekat su podržali brojni sponzori: Općina Stari Grad, Općina Gradačac, Vispak, Ovako, Meggle, Podravka, Kotany, BiH Stainless, TOFI, Tapas, RolVaga, Općina Pale, Hotel Bristol, Radon plaza, Termag na Jahorini, Hotel Sarajevo, Han na Bjelašnici i Etno selo Međugorje.

Degustacija za građane

Nermin Hodžić, predsjednik udruženja bh. kuhara, na današnjoj je konferenciji za medije održanoj u Hotelu Bristol u Sarajevu izrazio zadovoljstvo činjenicom da su upravo BiH i Sarajevo ove godine domaćini prestižne Evropske konferencije kuharskih asocijacija u sklopu koje se prvi put u regionu održava global chef chalenge u kojem BiH pokušava oboriti svjetski rekord.

U pitanju je takmičenje svjetske krovne asocijacije kuhara koja se održava na pet kontinenata u tri kategorije – chef junior, chef i pastry chef. Global chef challenge će biti održan u periodu od 16. do 18. aprila na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, a kuhari će 17. aprila pokušati oboriti svjetski rekord u količini skuhane begove čorbe. Čorbu će početi spremati u šest ujutro, a planiraju je skuhati do 14 sati.

"Ovo je jedna pozitivna priča za BiH i drago nam je što će Sarajevo i BiH biti centar kulinarskih dešavanja i što imamo priliku predstaviti bosanska tradicionalna jela", kazao je Zaim Merdan, član Udruženja bh. kuhara i pozvao sve građane da 17. aprila dođu na degustaciju begove čorbe.

"Sve nam se svelo na pitu i ćevape"

Kuhari su dugo razmišljali o tome koje jelo da izaberu i ipak su se odlučili za begovu čorbu, izabravši je iz razloga jer je jelo "koje su jeli begovi".

"Tokom godine dosta putujemo po raznim dijelovima BiH i u različitim se krajevima susrećemo sa različitim recepturama - u Gradačcu jedemo krompir, u Goraždu grašak... Najkarakterističnija namirnica za begovu čorbu jesu piletina i bamija, mrkva i celer, a na kraju se svemu tome dodaju pavlaka i žumance", pojasnio je Nermin Hodžić.

Dodao je kako žele skrenuti pažnju javnosti na potrebu da se njeguje i čuva bosanska tradionalna kuhinja koja nažalost polako umire.

"Sve nam se svelo na pitu i ćevape. Neka naši turisti jedu i to, ali mi imamo ponuditi još mnogo toga. Nažalost, Zemaljski muzej nam je zatvoren, a ja bih vas sve volio pozvati da skupa odemo tamo i da vidite jelovnike unazad 100 godina, kad se služilo u više sljedova. Zašto mi to ne bismo njegovali i vratili na naše trpeze? Talijana ne možemo zadovoljiti tjesteninom, moramo pokazati šta je to naše bogatsvo kojim se trebamo ponositi i dičiti", poručio je kuhar Hodžić u razgovoru za Klix.ba.

Udruženje bh. kuhara osnovano je 2007. godine i okuplja kuhare sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, te ostvaruje saradnju sa kuharima iz regiona. Njihov je moto "Kuhanje bez granica", a misija da na profesionalan i kvalitetan način očuvaju i predstave tradicionalne vrijednosti Bosne i Hercegovine na brojnim takmičenjima, seminarima i manifestacijama.