Gastro
6

Šveđani nas pokušavaju nagovoriti da jedemo bube

Klix.ba
Mnogima se odmah zgadi kad čuju preporuke Ujedinjenih naroda koji vjeruju da bi do 2050. godine svjetska populacija mogla narasti do brojke od devet milijardi, te da bi stoga svi trebali razmisliti o tome da počnu jesti bube. Ipak, Šveđani iz studija Belatchew Arkitekter u ovoj ideji vide snažan potencijal.

Zapravo, počeli su planirati izgradnju svojevrsne farme na kojoj bi rasle bube, a žele je postaviti nasred jedne od glavnih raskrsnica u Štokholmu. Do 2018. godine tu bi se mogle uzgojiti dovoljne količine ovih šestonogih stvorenja da podmire cijeli grad.

Buduća građevina imala bi izgled velike krofne, a unutrašnjost bi bila ispunjena zvucima zujanja cvrčaka i obasjana vrtnim svjetlima. Ukupno bi se izgradilo devet ovakvih građevina.

Štokholm bi do 2018. godine mogao imati 940.700 stanovnika, a da bi njihove potrebe za proteinima bile ispunjene potrebno je 500.000 m2 ovakvih farmi. To bi se moglo postići postavljanjem devet ovakvih objekata širom grada, piše Business Insider.

U izvještaju Organizacije Ujedinjenih naroda za poljoprivredu (FAO) ističe se da bi uključivanje insekata u ishranu ljudi pomoglo borbi protiv gladi i smanjenju zagađenosti u svijetu. Bube, gusjenice i ose su insekti hranljivi, bogati proteinima, mastima i mineralima. Nalaze se svuda, brzo se reprodukuju i rastu i nemaju prevelik utjecaj na prirodnu okolinu.