Gastro
17

Svečano otvaranje GastroID centra za edukaciju u gastronomiji i turizmu

Klix.ba
Na ovogodišnjem Sarajevo Holiday Marketu, 18. decembra 2013. godine, svečano će se predstaviti početak rada Centra za obuku u kulinarstvu i ugostiteljstvu GastroID.

Na otvorenju će predstavnik centra Elvir Toholj upoznati prisutne sa dosadašnjim aktivnostima, prednostima i programima obuka koje centar GastroID nudi. Događaj će svojim prisustvom uveličati svjetski priznati stručnjaci koji će obučavati polaznike obuka, chefovi Moreno Debartoli i Edin Džemat.

Chef Moreno Debartoli školovan na Cordon Bleu kulinarskom institutu i sa bogatim profesionalnim iskustvom će predstaviti prisutnima pripremu čokoladnih pralina, dok će chef Edin Džemat, koji je ujedno glavni chef u Linnea art restoranu u Gothenburgu i član Švedskog kulinarskog tima, prezentovati kuharske tehnike.

Rad centra će podržati i švicarski ambasador u BiH André Schaller.

Centar GastroID je jedini centar u Bosni i Hercegovini koji nudi programe doedukacije odraslih i mladih u ovom sektoru za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada. Osnovni cilj GastroID-a je ponuditi specijalističke edukacijske programe kojima bi se riješili problemi poslodavaca unutar turizma i ugostiteljstva, te razvila nova znanja i vještine kod pojedinaca koji žele da napreduju u ovom području.

Program se bazira na praktičnoj, ali i teoretskoj nastavi kod različitih poslodavaca. Krajnji cilj je unaprijediti i podignuti kvalitet svih usluga koje se nude u turizmu i ugostiteljstvu, te tako učiniti BH privlačnom turističkom destinacijom.

Ovaj jedinstveni centar na našim prostorima ponudit će programe obuke za zanimanja kuhara, konobara, slastičara, barmena, recepcionera, hotelskog menadžera, restoranskog menadžera i sobarice.

Vizija GastroID-a je postaviti najveće standarde poslodavcima u oblasti turizma i ugostiteljstva kada je obuka radnog kadra u pitanju, te staviti naglasak na stvarne potrebe ove oblasti.

Centar je osnovan zahvaljujući podršci Švicarske razvojne agencije SDC, projekta PrilikaPlus i kompanije ToFi Sarajevo, koji su ujedno organizatori ovog događaja.

Više informacija o otvorenju i obukama centra možete dobiti na web stranicama www.gastroid.ba, www.prilikaplus.ba.