Savjeti za mršavljenje
0

Supa produžava osjećaj sitosti i do nekoliko sati

Sarajevo-x.com
Engleski naučnik i stručnjak za pitanja prehrane Jack Challoner otkrio je tajnu mršavljenja, piše BBC, a ona se nalazi u toplim povrtnim supama.

Naime, Jack Challoner je istraživanjem dokazao da juhe smanjuju apetit i produžavaju osjećaj sitosti i do nekoliko sati što će pomoći mnogim ljudima koji se bore s konstatnim osjećajem gladi.

Proučavanjem osjećaja gladi i pojačanog apetita, naučnici su saznali da ljudi koji jedu tečnu hranu, juhe, čorbe ili pasirano povrće duže ostaju siti.

Ovo se dešava zbog toga što mišići na dnu želuca propuštaju bistru tekućinu kao što je voda, dok guste tekućine ne mogu tako brzo propustiti, te želudac duže ostaje pun.

Glavni krivac za pojačan osjećaj gladi je nedavno otkriveni crijevni hormon grelin koji čini hranu privlačnijom i uzrokuje jedenje kaloričnije hrane. Naučnici su otkrili da središta za zadovoljstvo u mozgu jače reaguju na slike hrane kod osoba koje su dobile infuziju hormona grelina. Ta pojava javlja se i kada su zadovoljene sve potrebe organizma za hranom što može odvesti u gojaznost.

Grelin aktivira glad djelujući na hipotalamus u kojem su receptori za grelin gusto raspoređeni, ali djeluje i na dijelove mozga povezane s nagradom i motivacijom.

Kako je apetit još neistražena i misteriozna pojava u čovječjem organizmu, naučnici smatraju da može postojati još niz hormona koji utiču na pretjerano uzimanje hrane.

Prije dvije godine naučnici su napravili prvu verziju vakcine protiv štetnog djelovanja grelina (koji je otkriven 1999.), no vakcina još prolazi klinička ispitivanja.

No, do otkrića čudotvorne vakcine, nutricionisti savjetuju uzimanje tečne hrane koja reducira lučenje grelina. Naravno, povrtne supe manje su kalorične nego pileće ili goveđe tako da je kuhano povrće najbolja opcija za gubljenje kilograma.