Gastro
219

Studija: Životinje korištene za halal meso umiru u mukama zbog neznanja muslimana

Klix.ba
Nakon što je objavljena studija o halal mesu i načinu na koji se tretira životinja koja daje halal meso, napisi u novinama zgrozili su muslimansku populaciju.

"Muslimani žive u neznanju i zbog toga životinje u miru u mukama" i "Životinje koje su halal zaklane su uginule u mukama zbog muslimana koji ne znaju da bi trebali koristiti omamljivač", samo su neki od naslova koji su se pojavili, ali su zapravo eksperti izjavili kako nisu muslimane nazvali neznalicama te kako je to u svakom slučaju uvredljivo.

Akademici s Veterinarskog univerziteta u Bristolu sproveli su studiju u kojoj su se posvetili običajima omamljivanja životinja prije klanja kod islamskih učenjaka i običnih ljudi, vjernika.

Rezultati su pokazali kako bi 95 posto islamskih učenjaka pristalo na korištenje omamljivača ukoliko bi bili sigurni da to ne bi izazvalo smrt životinje, piše Independent. Kako bi meso životinje koja je zaklana bilo halal, prema njoj se treba ponašati ljudski, ali i klati je u svjesnom stanju i ostaviti da iskrvari do smrti.

Međutim, u žurnalu Meat Science stoji kako je manjak shvatanja upotrebe omamljivača prilikom ubijanja životinje rezultovao izdavanjem velikog broja fetvi o konzumaciji mesa životinja koje su prije ubijanja bile omamljene.

"Postoji velika potreba za teorijskom i praktičnom edukacijom muslimanskih učenjaka o modernom načinu klanja i modernim tehnikama, kao što je mehaničko klanje", stoji u studiji.

Sve ovo, prema njihovom mišljenju, dovodi do toga da se životinja bespotrebno pati neposredno prije smrti.

Autori studije se, međutim, pokušavaju opravdati govoreći kako nisu muslimane nazvali neznalicama u smislu koji bi bio uvredljiv, već da jednostavno misle kako islamski učenjaci nemaju znanja o određenim stvarima, kao što je naprimjer mehaničko klanje.

Neki muslimanski učenjaci smatraju kako su životinje ubijene na halal način zapravo umrle na mnogo humaniji način od životinja koje prolaze kroz industrijske klaonice.

Kako u halal klaonicama, tako i u industrijskim, mogu se naći slučajevi lošeg postupanja prema životinjama.