Gastro
63

Šta za doručak jedu djeca širom svijeta

Klix.ba
Tokio, Japan (Foto: Hannah Whitaker / NYTimes)
Pržena jaja, žitarice, sendviči, peciva i mesne prerađevine... to je ono što naša djeca uglavnom jedu za doručak. No, kako to izgleda u ostalim zemljama širom svijeta?

Hannah Whitaker, fotografkinja New York Timesa, obišla je nekoliko zemalja, među kojima su Francuska, Japan, Brazil i Turska, kako bi provjerila kako izgleda doručak djevojčica i dječaka širom svijeta.

I dok u brojnim zemljama doručak, za razliku od ručka, zna biti lagan i prilično nutritivno siromašan, u pojedinim je zemljama prvi obrok u danu prilično obilan, nutritivno bogat i predstavlja pravu "gozbu" - baš onako kako i treba da bude.

Doktori i nutricionisti konstantno ističu važnost doručka, te ga zovu najvažnijim obrokom u danu. Doručak, koji je posebno značajan za djecu u razvoju, mora da bude dobro izbalansiran, te obezbijedi sve potrebne nutritivne sastojke koji djeci omogućavaju da budu aktivna i puna energije tokom čitavog dana.

Pogledajte kako se to hrane djeca širom svijeta.