Gastro
0

Šta mušterije nervira u restoranima?

Sarajevo-x.com
Ljudi koje vole često posjećivati restorane su veoma izbirljivi, kaže nova studija. Prljavi meni i čekanje da konobar donese račun mogu biti presudni u ocjenjivanju ukupnog dojma o restoranu koji može zasjeniti čak i odličnu hranu.

Istraživanje koje je objavljeno i zadnjem broju časopisa "Hospitality Menagament“, otkrilo je šta to zaista nervira mušterije koje često dolaze jesti u restorane.

Prema intervjuima koje su istraživači obavili u dva grada u Norveškoj, ljude najviše pozornosti obraćaju na kvalitet hrane, dekor, uslugu, kompletan restoran i atmosferu unutar njega, prenosi LiveScience.

Najzanimljiviji podatak jeste da Norvežani ne vole predugo čekati da konobar donese račun.

No odgovori na ista pitanja postavljena Njujorčanima pokazuju razlike. Tamo naime ljudi ne vole da im se račun odmah stavlja na stol. Mnogi to vide kao gestu nepoštivanja jer misle da ih se osoblje restorana želi što prije riješiti.

Istraživanja kopje je vodio Kai Victor sa Univerziteta Stavanger u Norveškoj pokazala su da Norvežani ne vole čekati da se konobar pojavi sa računom jer ih to čini nervoznim pa onda zaborave na fantastičnu hranu koju su pojeli. Najpresudniju ulogu u vezi s konačnom ocjenom restorana imali su konobari i uopće uposlenici restorana.

U New Yorku pak, ljudi vole drugačije. Tamo se mušterije naljute ako konobar donosi račun prije nego su ga oni pozvali za stol.