Gastro
7

Šta jesti na putu za Mars?

Klix.ba
Tim "gastronauta" proveo je četiri mjeseca u malenoj kupoli na havajskom polju lave, pokušavajući otkriti koju hranu bi astronauti trebali jesti na putovanju za Mars.

Sada su konačno skinuli svemirske skafandere koje su morali nositi svaki put kada su boravili na sjevernoj padini Mauna Loe, aktivnog vulkana koji je posljednji put eruptirao 1984. godine, a javnosti su predstavili svoje recepte.

Šest "gastronauta" radilo je na NASA-inom projektu HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), vrijednom milion dolara.

Cilj projekta bio je istražiti život i kuhinju tokom dugih svemirskih misija.

Između drugih istraživačkih projekata, tim je pripremao obroke koji su bili podijeljeni između smrznute sušene hrane te obroka koje su mogli kuhati od dostupnih namirnica.

Angelo Vermeulen, vođa tima, naveo je kako je problem sa sastojcima koji nisu kvarljivi taj što su obično veoma obrađeni i nedostaju im vlakna. Dodao je i da je iznenađen kako smrznuta suha hrana ima okus veoma sličan svježim proizvodima.

"Ono što je važno za buduće misije u svemiru je dobra hrana", rekao je Vermeulen.

Omiljena namirnica među posadom bila je Nutella. "To je nešto za čim smo žudjeli. Imali smo ograničene zalihe, te smo je morali raspoređivati", kaže Vermeulen.

Studija je uključila i recepte sa konzerviranim mesom, zbog njegovog dugog roka trajanja. Istraživači su pripremili nekoliko jela sa ovim mesom, a uključivala su Cajun jambalayju i pržene rižine nudle.

Kuskus je također bio omiljen među istraživačima, te su gotovo odmah ostali bez zaliha.

Kako navode iz NASA-e, duge svemirske misije u budućnosti, odnosno misije na Mars tokom 2030-ih, bit će pravi izazov za stvaranje sistema ishrane, koji bi trebali podržati putovanja duga nekoliko godina.

"Razmatramo koliko zalihe hrane za ove misije trebaju sadržati procesuiranih pakovanja, a koliko bioregenerišuće hrane, poput uzgojenog voća i povrća", kaže Michele Perchonok, NASA-in naučnik.

Tokom misija, astronauti bi trebali i uzgajati hranu i pretvarati je u namirnice poput tofua, hljeba, paste i brašna.

Postoji nekoliko izazova sa kojima će se gladna posada suočiti. Hrana mora imati petogodišnji rok trajanja, a mora biti i dovoljno raznolika kako bi ostala interesantna.

Također, nova istraživanja bi trebala pokazati zašto astronauti u svemiru gube čulo okusa. Dokazano je da sa slabijom gravitacijom više tjelesnih tekućina dolazi u glavu, što utječe na čulo mirisa.

Trebat će nekoliko mjeseci da se obrade svi podaci prikupljeni tokom projekta HI-SEAS, a konačna otkrića trebala bi biti objavljena na Međunarodnom aeronautičkom kongresu u Pekingu krajem ove godine.