Naučnici sa Instituta medicinskih nauka Nacionalnog univerziteta Jeju tvrde da bi aminokiseline i minerali u šparogama mogli spriječiti mamurluk.
Oni su analizirali komponente mladih izdanaka i listova šparoga i upoređivali njihove biohemijske efekte na ćelije jetre pacova i ljudi.
"Količina aminokiselina i minerala je bila mnogo veća u listovima nego u izdancima", rekao je By Kim, vođa istraživanja.
Hronični alkoholizam uzrokuje stres na jetri, kao i nelagodne fizičke osjećaje koji se povezuju sa mamurlukom.
"Ćelijska toksičnost je znatno smanjena nakon terapije sa ekstraktom izdanaka i listova šparoga. Ovi rezultati pružaju dokaze o tome kako biološke funkcije šparoga umanjuju mamurluk i štite ćelije jetre", kazao je Kim.
Šparoge se konzumiraju širom svijeta i dugo su se koristile u medicinske svrhe. Šparoge također imaju i antigljivična, antiinflamatorna i diuretička svojstva.