Sadrže antioksidante
0

Smrznute jagode korisne u prevenciji raka jednjaka

Sarajevo-x.com
Sprečavanje nastanka raka jednjaka ubrzo bi moglo postati neočekivano jednostavno. Prema novom preliminarnom istraživanju, prezentiranom na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka, češće unošenje jagoda u organizam moglo bi biti dobra prevencija protiv ovog oboljenja.

Prema pronalascima naučnika, smrznute sušene jagode bi mogle biti ključ borbe protiv opake bolesti.

"Naše istraživanje je važno jer pokazuje da jagode mogu usporiti proširenje prekancerogenih mjesta u jednjaku. Jagode mogu biti alternativa ili dobar dodatak preventivnim lijekovima protiv raka jednjaka", napisao je dr. Tong Chen, vodeći autor i asistent profesor na Ohio State Univerzitetu.

Rak jednjaka je treći najčešći tip raka probavnog sistema. Statistike Nacionalnog instituta za istraživanje raka SAD-a pokazuju da je ova bolest uzrok više od 14.000 smrtnih slučajeva u 2010, a tokom iste godine je dijagnosticirano i 17.000 novih slučajeva oboljenja.

Učesnici u ovom istraživanju su jeli 60 grama smrznutih suhih jagoda dnevno tokom šest mjeseci. Razlog za korištenje smrznutih umjesto svježih jagoda je u tome što smrznute imaju sastojke poput antioksidanta flavonola. Razultati su pokazali da je širenje bolesti usporeno kod 29 od 36 učesnika.

Budući da se radi tek o prvoj fazi istraživanja, stručnjaci još uvijek ne mogu stopostotno tvrditi da jagode sprečavaju nastanak raka jednjaka, piše ABC News.