Gastro
7

Slovenci otkrili nove sorte hmelja za pivo s voćnom aromom

FENA
Slovenski stručnjaci križanjem su dobili hmelj s aromom breskve i cvijeća, te hmelj s aromom tropskog voća, a potencijalni interes za te sorte iskazalo je više stranih pivovara kojima su poslani prvi uzorci.

Biologinja Andreja Čerenak s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i vlastitu gensku banku različitih sorti hmelja, izjavila je da je testiranje takvih novih sorti zadnjih godina trend u svijetu. Cilj tih nastojanja je uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se onda osjetile i u okusu piva.

Interes za piva različitih voćnih i drugih okusa, ali bez umjetnih dodataka, pokazuju mnoge manje pivovare, a smjelo bi se prodavati i u Njemačkoj, gdje prema tradicionalnom zakonu o čistoći piva ono ne smije sadržavati ništa drugo osim ječma, hmelja i vode.

Stručnjaci iz slovenskog Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo uvjereni su da će njihove nove sorte hmelja jednom biti prihvaćene i kod poljoprivrednika i kod pivovara iako je cijeli proces još u fazi testiranja.