Gastro
359

Selektor Baždarević podržao kuhare koji prave čorbu za Guinnessa

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na parkingu ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu jutros u 6 sati počele su pripreme za obaranje svjetskog rekorda u količini skuhane begove čorbe.

U najvećem loncu u centru Sarajeva krčka se više od 4.000 litara begove čorbe za Guinnessa.

Kuhare je u obaranju svjetskog rekorda podržao i selektor fudbalske reprezentacije BiH Mehmed Baždarević koji prisustvuje ovom događaju.

Sead Ćatić, sekretar Udruženja kuhara BiH za Klix.ba je kazao kako se na terenu trenutno nalazi veliki broj kuhara, te da se sve odija prema planu, a čorba će biti gotova do 14 sati, nakon čega su pozvali građane da dođu na degustaciju.

"Ovo je jedna pozitivna priča za BiH i drago nam je što će Sarajevo i BiH biti centar kulinarskih dešavanja i što imamo priliku predstaviti bosanska tradicionalna jela", riječi su Zaima Merdana, odgovornog kuhara.

Ovaj događaj se odvija u organizaciji Udruženja bh. kuhara, a u sklopu Global Chef's Challenge, prve manifestacije ove vrste u regionu, kao i Evropske konferencije kuharskih asocijacija, zahvaljujući kojima je glavni grad BiH nekoliko dana domaćin kuharskoj kremi Evrope.

Čorba se kuha u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar i zapremine 4.100 litara, a sastojci potrebni za njeno pravljenje su: 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.

U pitanju je takmičenje svjetske krovne asocijacije kuhara koja se održava na pet kontinenata u tri kategorije – chef junior, chef i pastry chef. Global chef challenge počeo je jučer i trajat će do 18. aprila, a u okviru ovog događaja Sarajevo će ugostiti majstore kuhinje iz čitavog svijeta.