Naučnici pronašli odgovor
0

Saznajte zašto žudite za određenom hranom

Sarajevo-x.com
Ako ste se nekad zapitali zašto vam je teško odoljeti slasnim, ali nezdravim zalogajima kao što su čokolada, keks, čips, naučnici su sada pronašli odgovor.

Ključni dio mozga koji zaustavlja tijelo da impulsivno reaguje, kod ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, ne funkcioniše najbolje, piše Daily Mail.

Studija naučnika s Univerziteta Yale pokazala je da pad glukoze u mozgu vodi gubitku samokontrole, koja rezultira žudnjom za visokokaloričnom hranom kao što su kolači, keksi ili čips. Kod pretilih ljudi je to još izraženije tako da oni i prilikom minimalnog pada glukoze moraju jesti.

Naučnici vjeruju da se ovaj fenomena dešava zbog toga što mozgu treba puno glukoze, koja mu služi kao enregetsko gorivo. Glukoza se obično dobija iz ugljikohidrata, koji dolaze u zdravom i manje zdravom obliku.

U "dobre" ugljikohidrate spadaju svježe voće i povrće, smeđa riža i tjestenina, orašasti plodovi, integralni hljeb i grahorice. Među "loše" se ubrajaju bijeli hljeb, šečer, keksi, kolači, sladoled i kukuruzni sirup, koji se koristi u procesuiranoj hrani.

Stručnjaci poručuju da se uvijek pobrinete da imate adekvatnu razinu glukoze u mozgu jer ćete tako ostati vitki. "Mozak treba svoju hranu, a ključ zdrave prehrane je da mu je obezbijedite u obliku zdravih namirnica", kaže profesor s Yale univerziteta Rajita Sinha.

Istraživanje je objavljeno u utorak u Journal of Clinical Investigation.