Magazin "Food Science"
1

Šaroliko voće i povrće za dobar vid

Sarajevo-x.com
Mame su bile u pravu kad su govorile da je mrkva dobra za vid ali ne štiti samo mrkva oči. Doktorica Jennifer Ashton koja dugo radi na istraživanju hrane, pronašla je koja hrana pomaže u prevenciji različitih oboljenja očiju. Istraživanje je objavljeno u magazinu Food Science.

"Antioksidans u mrkvi poznat kao karotenoid jedan je od najboljih prirodnih pigmenata koji pomaže čovjeku da zaštiti oči. Pored ovog antioksidansa tu je lutein i zeaksantin, koji su također važni. Špinat, kelj, grašak i brokoli su najbogatiji karotenoidima. Od žutog voća i povrća, narandže, kukuruz, dinja su također veliki izvor ovog antioksidansa“, rekla je doktorica Ashton za CBS.

Ashton je rekla da je i jaje izuzetno bogato luteinom koji pomaže u očuvanju vida i štiti od štetnog utjecaja sunca na oči.

"Razmišljanje o našim očima kao o bilo kojem drugom dijelu našeg tijela već uveliko pomaže. Jer ukoliko se bude konzumirala navedena hrana, onda se zaista mogu spriječiti različita očna oboljenja“, kaže dr. Ashton.

Iako su naučnici upoznati s tim da su lutein i zeaksantin važni za zdravlje očiju još uvijek postoje rasprave o tome koji su najbolji načini da se dođe do njih. Također, nije utvrđena ni količina luteina koja treba da se konzumira u prevenciji različitih oboljenja.