Gastro
96

Sacher - torta koja je izazvala više rasprava nego bilo koja austrijska slastica

Piše: A. Pobrić
(Foto: Klix.ba)
Mladi kuhar Franz Sacher je imao samo 16 godina kada je 1832. godine austrijski vojvoda Klemens Wenzel von Metternich zatražio desert koji će oduševiti njegove goste. Dogodilo se to upravo u vrijeme kada je glavni slastičar bio bolestan, te je sav teret osmišljavanja novog deserta pao na mladog slastičara bez mnogo iskustva.

Vojvoda je bio jasan: "Nemojte me osramotiti večeras!".

Domišljati šegrt je sastavio jednostavan recept sa gorkom čokoladom, puterom, šećerom, jajima, pekmezom od marelice, vanilin šećerom i brašnom, dok je ostatak recepta dobro čuvana tajna. Neobičan spoj jake čokolade i marmelade oduševio je goste bečkog dvora, a posebno važna je bila činjenica da je čokoladna glazura na neki način konzervirala tortu.

Mnogi pak vjeruju da je Sacher torta nastala sasvim slučajno i da je slatkiš napravljen "od onoga što se našlo u kuhinji". Ipak, jednostavan i profinjen desert vremenom je prerastao u pravu instituciju. Međutim, historija Sacher torte bilježi važan fenomen - Tortenstreit ili "svađu zbog torte".

Svađa zbog torte

Sacher i Demel su više puta bili na sudu zbog prepirke u vezi s tim ko pravi tortu prema originalnom receptu.

Sve je počelo kada je Franzov najstariji sin Eduard, koji je naslijedio kulinarsku ostavštinu svog oca, usavršio recepturu torte za vrijeme učeničke prakse koju je obavljao u slastičarni Demel. Original Sacher torta je prvi put i poslužena u Demelu, a tek kasnije u Hotelu Sacher, koji je 1876. godine Eduard otvorio.

Nakon smrti Eduardove udovice Anne 1930. godine i bankrota Hotela Sacher četiri godine kasnije, Eduardov sin koji se također zvao Eduard, prijavio se za konkurs za posao u Demelu i prenio jedinu dozvolu za prodaju Eduard Sacher torte toj slastičarni.

Prve nesuglasice sa novim vlasnicima hotela uslijedile su 1938. godine kada su u Hotelu Sacher zaštitili original Sacher torte i kupcima je nudili i u prostorijama hotela i u uličnoj prodaji. Nakon Drugog svjetskog rata i okupacije vlasnici Hotela Sacher tužili su 1954. godine Demel.

Proces o pravima trajao je do 1965. godine, nakon čega je vansudskim dogovorom Hotelu Sacher dato pravo da prodaje Original Sacher tortu, a Demel dobio pravo da svoje torte dekoriše trokutastim znakom s natpisom Eduard Sacher torta.

Razlike između dvije torte

Hotel Sacher recepturu svoje torte dobro skriva. Ono što se zna je da koriste tri posebne vrste čokolade koju ekskluzivno za njih proizvode različiti proizvođači iz Njemačke i Belgije. Njihova torta ima dva sloja marmelade, u sredini i ispod čokoladne glazure, dok se kod Demelove biskvit premazuje toplom marmeladom i ima jedan sloj ispod glazure. U Demelu kažu da je zbog toga njihova torta sočnija.

Zanimljivo je da se i danas ova čokoladna senzacija proizvodi ručno, a narudžbe se šalju širom svijeta. Poslastičari godišnje proizvedu 360.000 originalnih Sacher torti, a u kafeu Sacher za 5,30 eura možete probati komad ovog klasika koji se služi uz veliku količinu šlaga.