Švedski naučnici s Instituta Karolinska u Štokholmu su izračunali kako osobe koje jedu ribu više od tri puta sedmično imaju prosječno 16 posto manji rizik za moždani udar.
Istraživači napominju kako se radi o učinku koji je usporediv s efektom uzimanja statina, lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi.
U 10-godišnjoj studiji je učestvovalo 34.670 ispitanica u dobi od 49 do 83 godine.
Naučnici pozitivan učinak ovakve prehrane objašnjavaju djelovanjem omega-3 masnih kiselina koje dovode do snižavanja krvnog pritiska i smanjenja koncentracije masti u krvi.
Ranije studije su već povezivale konzumaciju ribe s manjim izgledima za bolesti srca i dijabetes.
Možda vas zanima
Obračun na 402 metra
Utrka hibridnih superautomobila: Lamborghini Revuelto, Ferrari SF90 ili Porsche 918?
Sjajne reakcije publike