Tradicionalna jela iz skandinavskih zemalja mogu biti odlična za dobru liniju baš i kao poznati specijaliteti mediteranske kuhinje. Poznato je da Šveđani, Danci, Norvežani i Finci imaju najniži postotak pretilosti, a stručnjaci smatraju da su glavni 'krivci' za to posni mliječni proizvodi, bakalar, posno crveno meso, bobičasto voće i ražev hljeb koji su veoma omiljeni u ovim zemljama.
Nordijska dijeta jeste viskokoproteinska dijeta jer je bogata crvenim mesom i ribom, no važno je napomenuti da je prehrana više bazirana na posnom mesu i ribi koji ne stvaraju masne naslage.
Kao i u našim krajevima, u skandinavskim zemljama se prije obroka ili uz piće jede hladna plata na kojoj se služe dimljena riba i dimljeno meso, kriške kuhanog krompira, tvrdo kuhana jaja i kiselo povrće što ublažava osjećaj gladi prije glavnog obroka koji se služi u umjerenim porcijama.
Pravila nordijske dijete su:
-
Posno crveno meso ili meso divljih životinja, mnogo zdravije od plietine ili teletine
-
Umjesto piletine - riba, ribe hladnih krajeva kao što su bakalar, haringa i skuša su bogate nezasićenim mastima
-
Umjesto maslinovog ulja - repino ulje koje sadrži više omega 3 masnih kiselina
-
Umjesto klasičnog hljeba - ražev hljeb koji za razliku od ostalih peciva ne stvara osjećaj napuhnutosti
-
Borovnice i ostalo bobičasto voće, bogato antioksidansima
-
Kupus, kelj ili špinat zbog vitamina B i C
-
Mali ali česti obroci koji ne usporavaju metabolizam
Pored ishrane, Skandinavci su zdraviji i zbog svojih aktivnosti i niza tradicionalnih običaja kao što su švedska masaža koja oslobađa tijelo od toksina, saune koje u kombinaciji sa hladnim tuševima učvršćuju i podmlađuju tijelo, te planinarenje i klizanje .