Gastro
0

Realizirana prva ovogodišnja donacija u humanitarnom projektu Jane - vode s porukom

Klix.ba
Udruženje EDUS uz pomoć donacije doprinijet će razvoju gestikulacije kod djece sa poteškoćama u razvoju.

Udruga EDUS iz Sarajeva dobila je donaciju ostvarenu uz pomoć Jane i humanitarne akcije Voda s porukom. U posljednjih mjesec dana, putem web stranice www.vodasporukom.com prikupljale su se Jana kapljice za udruženje za unaprjeđenje obrazovanja i potpore djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS.

Uz pomoć donacije pribavljena je računarska touchscreen tehnologija kojom će korisnici, većinom mališani među kojima je čak 80% njih sa autizmom, naučiti koristiti gestikulaciju, što inače djeca nauče s 9 mjeseci starosti. Ovim dobrim djelom udruženje EDUS i Jana – voda s porukom ostvarili su svoju osnovnu namjeru – promijenivši uslove učenja ove djece, promijenili su svijet.

Nakon prve ovogodišnje donacije udruženju EDUS, nastavlja se velika humanitarna kampanja vode Jana, koja će uz pomoć javnosti i nadolazećem periodu nastaviti širiti pozitivne poruke, ali i prikupljajući Jana kapljice pomoći realizirati donaciju konjičkom klubu Paddock. Cilj konjičkog kluba Paddock je omogućiti korištenje hipoterapije za veći broj korisnika sa posebnim potrebama i/ili invaliditetom. Hipoterapija je fizikalna, okupaciona i logopedska strategija liječenja djece i odraslih sa posebnim potrebama i/ili invaliditetom.

Primjenjivanjem hipoterapije uspješno se rješavaju neuromotorni problemi pri čemu se tokom hoda sa leđa konja na jahača prenosi trodimenzionalni impuls. Trodimenzionalno kretanje konja odlično je sredstvo za liječenje osoba sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama, a prikupljanjem kapljica za ovaj cilj omogućit će osobama sa invaliditetom da u prirodnom okruženju i druženju sa životinjom pored brojnih pozitivnih efekata na fizičko zdravlje, hipoterapija blagotvorno djeluje i na emocionalno i psihološko zdravlje pojedinca.

Sudjelujte i vi u humanitarnom djelovanju. Sve što trebate učiniti je posjetiti web stranicu www.vodasporukom.com jer svaka vaša posjeta znači jednu Jana kapljicu koja je korak više ka ostvarenju humanitarnog projekta!