Gastro
46

Razlozi zašto biste kokosovo ulje trebali uvrstiti u svoju prehranu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kokosovo je ulje godinama imalo lošu reputaciju, no brojne novije studije su pokazale kako za to nema osnove. Ekstradjevičansko, hladno prešano kokosovo ulje ima brojne prednosti, a u nastavku čitajte samo neke od njih.

Za razliku od ostalih zasićenih masti, kokosovo ulje ne začepljuje arterije, te podiže HDL, "dobri" holesterol. Kokosovo ulje spada među najzdravije masti budući da ga tijelo koristi kako bi napravilo energiju. Ovo ulje proizvodi ketone, organske spojeve koje mozak koristi za energiju, koji pomažu u razgradnji masnih naslaga, pa tako podstiče i gubljenje suvišnih kilograma tako što ubrzava metabolizam i smanjuje apetit.

Kokosovo ulje na vrlo jednostavan način možete uvrstiti u svoju prehranu.

Maslac zamijenite kokosovim uljem. Kokosovo ulje možete koristiti za kuhanje i prženje, no potrudite se da za to nađete bezmirisnu i bezokusnu varijantu kokosovog ulja. I dok druga ulja i masti na visokim temperaturama gube svoja nutritivna svojstva, sa kokosovim uljem nije tako, što ga čini idealnim za prženje hrane. Ono se na nižim temperaturama nalazi u čvrstom, a na viši teperaturama u tečnom stanju i možete ga slobodno koristiti umjesto suncokretovog ulja ili maslaca kao mnogo zdraviju varijantu.

Kokosovo ulje možete dodati i u tople napitke, a zbog svoje kremaste strukture, idealno je za pjenaste kafe, a može se dodati i u smoothije. Ono stabilizira šećer u krvi, podiže energiju i hrani mišiće nakon vježbanja.

Budući da kokosovo ulje ima antimikrobno i antifungalno dejstvo, ono smiruje nadraženu kožu. Umjesto skupih krema, iritiranu kožu namažite kokosovim uljem, ono može napraviti čuda za suhu i oštećenu kožu, kao i po moći kod ekcema i psorijaze. Laurinska kiselina, koja se nalazi u kokosovom ulju, specifična je po svom antigljivičnom dejstvu.

Jedno je istraživanje pokazalo kako kokosovo ulje sprečava i propadanje zuba i stvaranje karijesa budući da ubija bakterije odgovorne za karijes.