Gastro
32

Razlog zbog kojeg smoothiji i nisu tako dobra ideja

Klix.ba
Smoothiji, kašasti sokovi od smiksanog povrća i voća, s dodatkom vode, sokova ili mlijeka, po želji, izuzetno su popularni i sastavni su dio brojnih dijeta i načina prehrane.

U teoriji smoothiji zvuče kao fenomenalna ideja i način da na jednostavan, praktičan i ukusan način u organizam unesemo potrebne dnevne količine voća i povrća u samo jednoj čaši, opskrbljujući organizam svim potrebnim nutrijentima i brinući na taj način o svom zdravlju.

Ipak, stvari nisu tako sjajne koliko na prvi pogled izgledaju.

Nedavna studija New York Timesa pokazala je kako konzumiranjem smoothija u organizam unesemo više kalorija i šećera nego kad bismo to povrće i voće jeli cjelovito. Pored toga, povrće i voće u smiksanom obliku se drugačije ponaša u našem organizmu nego cjelovito.

Kako kaže dijetetičarka i nutricionistica Sarah Krieger kaže kako ljudi vrlo često, vođeni motom kako je to zdravo, nesvjesno pretjeraju sa količinom. Pored toga, voće i povrće je najzdravije i najefektnije u onom obliku u kojem ga je priroda stvorila - kao cjelovito.

Vlakna u čitavom povrću i voću se ponašaju kao 'mreža' koja usporava proces pretvaranja šećera iz hrane u šećer u krvi. Smoothiji ne eliminišu vlakna, ali ih zato isjeckaju na manje dijelove i učine manje efektivnima.

"Iz tog razloga ćete se nakon smoothija brže osjećati gladnima nego nakon što pojedete cjelovito voće i povrće iste količine", pojašnjava ova nutricionistica.