Gastro
10

Pržena hrana povećava rizik od infarkta za 56 posto

Klix.ba
Ljudi koji jedu velike količine pržene hrane i piju zaslađena pića imaju 56 posto više šanse da dobiju infarkt u odnosu na one koji biraju zdraviju hranu.

Istraživanje su proveli američki naučnici, a učestvovalo je više od 17.000 ljudi među kojima su bijelci i afroamerikanci, koji nisu imali nikakvih problema sa srcem prije istraživanja.

Međutim, tokom šestogodišnjeg istraživanja je utvrđeno da su oni koji praktikuju južnjački način ishrane, jedu prženu hranu, jaja, obrađeno meso, slaninu, šunku i piju zaslađena pića u mnogo većoj opasnosti od onih koji jedu zdraviju hranu, rizik je bio čak 56 posto veći. Učesnici istraživanja su kontaktirani svakih šest mjeseci, a bilježeni su podaci o njihovom zdravlju i posjetama ljekarima, na osnovu čega su kasnije dobijeni rezultati.

"Bez obzira na spol, rasu ili mjesto življenja, ako češće jedete prženu ishranu, u većoj ste opasnosti od razvoja bolesti srca, pa biste stoga trebali uvesti postepene promjene u vašu ishranu", rekao je vodeći naučnik, nutricionist i epidemilog James Shikany.

"Pokušajte smanjiti broj prženih obroka te količinu obrađenog mesa na tri dana sedmično. Umjesto toga jedite piletinu i povrće", savjetovao je Shikany.