{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Provjerite rok trajanja hrane i vodite računa o higijeni!

S
23.7.2010. u 20:30
0
0
Provjerite rok trajanja hrane i vodite računa o higijeni!
0
Provjerite rok trajanja hrane i vodite računa o higijeni!
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prikuplja i analizira podatke, te vrši nadzor nad kretanjem bolesti koje se prenose hranom. Radi edukacije potrošača, Agencija je izdala preporuke za potrošače, naglasivši da u ljetnom periodu, kad je vrijeme toplije, ljudi uglavnom jedu vani jer su na putovanjima, izletima ili kampovanju, a time se povećava rizik od bolesti čiji je uzrok hrana.
"Iako je Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta, nadležna za osiguranje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi kad je u pitanju sigurnost hrane, a subjekti u poslovanju hranom odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, sami potrošači imaju veliku odgovornost jer nepravilnom pripremom zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom", navela je Agencija u saopćenju za javnost.

Povećana temperatura i vlažnost zraka pogoduju bržem razmnožavanju bakterija koje uzrokuju razne bolesti, kao što su Salmonella i E. coli, upozorava Agencija.

- Hranu je važno uvijek pripremati na pravilan način koji osigurava njenu zdravstvenu ispravnost.

Potrošači treba da u ljetnom periodu obrate pažnju na to da pojedine namirnice predstavljaju veći rizik od trovanja pa je pri njihovom čuvanju i pripremi potreban veći oprez.

Najčešće trovanje piletinom i jajima

Trovanje piletinom ili jajima, odnosno hranom koja je pripremljena s ovim sastojcima (majoneza, kolači, sladoled, i dr.) je najčešće.

Najvažniji način sprečavanja trovanja je dovoljna termička obrada te izbjegavanje pripreme hrane u čijoj recepturi se jaja nedovoljno termički obrađuju. Preko jaja (unutrašnjost jaja ili površina njihove ljuske) se može prenijeti npr. Salmonella enteriditis.

Meso, posebno piletina, mogu biti kontaminirani patogenim mikroorganizmima te je veoma važna njihova pravilna termička obrada.

Školjke mogu biti nositelji različitih patogenih mikroorganizama usljed filtriranja velikih količina vode koja može biti zagađena mikroorganizmima i ukoliko se termički dovoljno ne obrade, mogu dovesti do različitih infekcija uzrokovanih bakterijama, virusima ili parazitima.

Provjerite rok trajanja

Agencija preporučuje potrošačima da prvenstveno kupuju hranu u objektima koji ispunjavaju uslove i koji su registrovani za obavljanje te vrste djelatnosti.

Pri kupovanju treba provjeriti rok trajanja i deklaraciju. Ne treba kupovati proizvode u oštećenoj, napuhanoj ili napukloj ambalaži.

Treba izbjegavati hranu kojoj su senzorska/organoleptička svojstva promijenjena, koja izgleda kao da je pokvarena (pljesnivi proizvodi ili proizvodi koji su promijenili boju i izgled). Takođe treba izbjegavati ohlađenu i smrznutu lako kvarljivu hranu koja stoji van frižidera i zamrzivača, gotovu hranu koja stoji u otkrivenim posudama na pultu.

Pošto su trovanja hranom češća ljeti, potrošači treba da poštuju nekoliko jednostavnih koraka kako bi sebi osigurali sigurnu hranu u toplim ljetnjim mjesecima.

Perite ruke i čistite radne površine

Treba da vode računa o čistoći, redovnom pranju ruku, posuđa i radne površine.

Radi higijenske pripreme namirnica, važno je posebno paziti na adekvatne mjere i postupke za sprečavanje širenja mikroorganizama. Ukoliko se u lancu pripreme hrane, od sirovine do serviranja učini neki propust, može doći do trovanja. Neoprane ruke su jedan od glavnih uzroka.

Ruke treba prati toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije kontakta s hranom (posebno nakon rukovanja sirovim mesom i piletinom), nakon korišćenja toaleta, mijenjanja pelena i dodirivanja kućnih ljubimaca, kao i više puta tokom pripreme hrane.

Potražite izvor sigurne tekuće vode

Pri jelu van kuće, treba potražiti izvor tekuće (sigurne) vode za piće ili ponijeti vodu za pripremanje i čišćenje. Dobro je pripremiti i pakovanja suhih i vlažnih papirnih maramica za pranje i čišćenje ruku i radnih površina.

Za spremanje ostataka hrane treba koristiti isključivo čiste plastične vrećice ili čiste posude s poklopcem.

Svježe voće i povrće se uvijek mora oprati čistom vodom.

Unakrsna kontaminacija za vrijeme pripremanja, pečenja i serviranja hrane jedan je od čestih uzroka trovanja hranom. Važno je odvojiti sirovo meso, piletinu i plodove mora od ostale hrane.

Treba čuvati hranu u posudama radi izbjegavanja međusobnog dodira sirovih i termički obrađenih namirnica, kao i upotrebljavati posebnu opremu i pribor, kao što su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu.

Kuhati treba na odgovarajućim temperaturama. Stručnjaci za sigurnost hrane saglasni su da je hrana sigurno kuhana kad je grijana dovoljno dugo i na dovoljno visokim temperaturama kako bi se uništile sve štetne bakterije koje mogu uzrokovati trovanje.

Meso ispecite do kraja

Hranu treba konzumirati dok je još topla, a na izletu težiti da se meso ispeče do kraja. Meso pečeno na roštilju se obično prije ispeče izvana. Djelimično kuhanje hrane omogućava bakterijama da prežive i da se razmnože do te mjere da ih naknadno kuhanje više ne može uništiti. Bakterije se razmnožavaju kad se hrana hladi polako. Treba temeljito podgrijati već skuhanu hranu.

Čuvanje na neodgovarajućim temperaturama jedan je od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem pa hranu treba čuvati na hladnom. Ostavljanje na neprimjerenim temperaturama stvara opasnost od bolesti. Zavisno od vrste, hranu je potrebno čuvati na hladnom mjestu, u frižideru ili zamrzivaču.

Hranu u frižideru ne držati dugo

Hrana ne bi smjela stajati duže od jednog sata na temperaturi iznad 32°C bez hlađenja. Brzo treba spremiti u hladnjak svu skuhanu ili pečenu i lako kvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 5°C).

Treba držati skuhanu ili pečenu hranu na toplom (iznad 60° C) prije posluživanja. U frižideru se mogu čuvati namirnice nekoliko dana, a za duže čuvanje treba koristiti zamrzivač, vodeći računa da hrana tamo ne stoji predugo. Prije stavljanja namirnica u frižider ili zamrzivač, treba ohladiti prethodno kuhanu hranu. Hranu treba držati u čistim i dobro zatvorenim posudama odgovarajuće veličine. Ne treba odmrzavati na sobnoj temperaturi, a jednom odmrznutu hranu ne treba vraćati ponovno u zamrzivač.

Obavezno treba odvojiti sirovo meso i lako kvarljivu hranu od gotove i ne ostavljati hranu spremnu za jelo u posude u kojima je držana sirova hrana, prije nego se posude dobro operu i osuše.

Na izletu, ohlađena kvarljiva mesna jela, kuhano meso, piletina, kao i salate od krompira i tjestenine, treba čuvati u odvojenim hladnjacima u kojima su kesice s ledom ili boce sa zamrznutom vodom. Dobro je imati odvojene hladnjake s kvarljivom hranom i s pićima jer se ovaj s pićima vjerojatno češće otvara.

Kad se hrana pakuje u prenosivi hladnjak, na dno uvijek treba staviti sirovo meso, a zatim složiti hranu obrnutim redom, tako da na vrhu bude ona koja će prvo biti korišćena, preporuka je građanima iz Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: