Gastro
2

Proizvodi iz Hercegovine u kućici "Okusi Hercegovinu"

Klix.ba
Bogatoj ponudi trećeg Coca Cola Sarajevo Holiday Marketa doprinosi i kućica u kojoj je smješteno Udruženje "Okusi Hercegovinu", a gdje posjetitelji mogu naći raznovrsne proizvode karakteristične za regiju Hercegovine.

Udruženje "Okusi Hercegovinu" nastalo je u cilju očuvanja tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda i promocije Hercegovine.

Udruženje je svojim djelovanjem omogućilo mnogim poljoprivrednicima i zanatlijama poboljšanje radne sredine i povećanje standarda proizvodnje, te valorizaciju sira iz mijeha, livanjskog sira, graha poljaka, vina Žilavke i Blatine, te mnogih drugih proizvoda.

Udruženje djeluje na principu zaštite, očuvanja, unaprjeđenja i promocije proizvodnje i potrošnje tradicionalnih lokalnih poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda s područja cijele Hercegovine. Krajnji cilj jeste povećanje potrošnje ovih proizvoda kod domaćeg stanovništva i turista.

Coca Cola Sarajevo Holiday Market zajednička je aktivnost UG Zona unaprijeđenog poslovanja - ZUP Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID – Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg su i ZUP Baščaršija i Sarajevo Navigator koordinatori lanca vrijednosti.

Realizacija Coca Cola Sarajevo Holiday Marketa ne bi bila moguća bez podrške Grada Sarajeva, koji je pokrovitelj Marketa, ali ni bez podrške Ambasade Kraljevine Norveške, koja je dala značajnu podršku realizaciji ovogodišnjeg Coca Cola Sarajevo Holiday Marketa.