Iako ne bismo trebali
0

"Prazne kalorije" u alkoholnim pićima često ignorišemo

Klix.ba
Vodite li računa o svojoj težini trebali biste razmisliti koliko alkohola unosite u svoj organizam jer u prosjeku skoro 10 posto ukupnog unosa kalorija otpada na ova pića.

Jedna čaša vina ima 178 kalorija, baš kao dva čokoladna keksa, a da biste to sagorjeli treba vam više od pola sata brzog hodanja.

Za razliku od hrane, alkoholna pića imaju malu ili nikakvu nutricionističku vrijednost. Te "prazne kalorije", kako ih zovu, često ignorišemo, a ne bismo trebali, upozoravaju iz Svjetskog centra za istraživanje raka (WCRF).

Sa sedam kalorija po gramu alkohol je tek nešto manje kaloričan u odnosu na mast, koja sadrži devet kalorija po gramu. Proteini i ugljikohidrati imaju četiri, a vlakna dvije kalorije po jednom gramu. Muškarcima dnevno treba oko 2.500, a ženama oko 2.000 kalorija. Alkohol je povezan sa rakom dojke, debelog crijeva, usne duplje i jetre.

Ako ga se ne želite u potpunosti riješiti, uvijek postoje načini da smanjite unos alkohola korištenjem manjih čaša, miješanjem sa mineralnom vodom ili manje kaloričnim pićima i slično.