Gastro
0

Prava istina o zdravstvenim svojstvima piva

Sarajevo-x.com
Šta biste rekli da vam doktor da recept za pripravak koji smanjuje rizik srčanog i moždanog udara te se bori protiv katarakte i ćelija raka dojke. Da li biste ga uzimali svaki dan? Ne morate ići kod doktora za ovaj recept. Dovoljno je otići do prve pivnice i naručiti si kriglu jednog hladnog točenog piva.

Opšte je poznato da pivo ima opuštajući efekat i da pomaže pri smanjivanju stresa. No manje su poznata ljekovita svojstva ovog svima nam omiljenog "ječmenog soka". Sada imate razlog više da poslije posla odete na jedno pivce za zdravlje i živce.

Pivo je zdravo za srce

Tačno. Holandska studije je otkrila da se protein CRP (referenca kojom se predviđaju kardiovaskularne bolesti) smanjio za 35% kod ljudi koji su tri sedmice redovno pili bezalkoholno pivo. Kod istih osoba povećao se postotak dobrog holesterola.

Pivo će smanjiti rizik moždanog udara

Tačno. Jedno pivo za žene, odnosno dva za muškarce smanjit će rizik moždanog udara za 20%.

Pivo je zdravo za starije osobe

Tačno. Kod starijih osoba pivo može pomoći kod nesanice, cirkulacije, pritiska i uriniranja. Naravno, ako se koristi u umjerenim količinama.

U pivu nema masnoće niti holesterola

Istina. Energetska vrijednost piva je slična gaziranim pićima. U sebi uglavnom sadrže ugljikohidrate. Ipak, gazirani napici nisu zdravi. Naprotiv, jako su loši za organizam.

Pivo je dobro za grudi

Istina. Naučnici sa Univerziteta Porto u Portugalu su otkrili da polifenoli u vinu i pivu značajno smanjuju ćelije raka. Xanthohumol koji se nalazi u pivu, najjači je polifenol i pokazao je kako smanjuje rast kancerogenih ćelija bolje nego ostali polifenoli.