{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokušaj uvođenja svinjetine na menije u Izraelu

S
4.1.2010. u 20:20
0
0
Pokušaj uvođenja svinjetine na menije u Izraelu
0
Pokušaj uvođenja svinjetine na menije u Izraelu
Eli Landau
Penzionisani kardiolog iz Izraela pokrenuo je kontroverzni projekat kojim bi vrlo lako mogao ući u historiju. Naime, izdavanjem knjige s receptima od svinjetine Eli Landau pokušat će dovesti ovu vrstu mesa na trpeze izraelskih Jevreja.
Iako je to ostatku svijeta zanimljivo, Jevrejima je svinjetina, baš kao i muslimanima, vjerom zabranjena.

Svinjetina je u Izraelu tabu i pored većinskog sekularnog društva, a na televiziji se skoro nikako ne prikazuje, piše Sky News.

U restoranima ju je dozvoljeno jesti, ali je nije tako lako naći. "Kod" pod kojim je vode je "bijelo meso".

Ne treba ni spominjati na kakve je zato probleme naišao autor kuhara. Kako nijedan izraelski izdavač nije bio voljan da mu izda knjigu, sam je snosio njene troškove.

U gradu Jaffi, u kojem žive i muslimani i Jevreji, Landau spravlja talijanski specijalitet nazvan "porketta", odnosno punjena svinja. Na pitanje o pobuni pripadnika obje religije koja prati njegov projekat, Izraelac kaže: "Ja njih ne diram, nek ne diraju ni oni mene. Živite i pustite druge da žive."

Upitan je li to što radi opasno po život, odgovorio je šaljivo: "Ne mislim da jeste, a i već sam dovoljno poživio."

Prije odlaska u penziju ovaj kardiolog po zanimanju bio je jedan od popularnijih u zemlji, ali je svoju doktorsku strast sada usmjerio na hranu.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: