Gastro
24

Počeo Festival Foodini: Probajte sushi, srneći gulaš, čorbu od lososa...

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prizemlju poslovnog centra Unitic u Sarajevu danas je promovisan prvi Foodini - festival hrane i kuhanja, namijenjen svim ljubiteljima ukusnog zalogaja i kvalitetnog pića, na kojem će se gostima svojim proizvodima i specijalitetima predstaviti uspješne kompanije i restorani.

Na Foodiniju će danas biti predstavljene delicije tradicionalne bh. kuhinje, poput baklave, kadaifa i hurmašica i bosanskih pita, ali i specijaliteti iz drugih dijelova svijeta, kao što su srneći gulaš, čorba od lososa, čorba od tikve, palačinci, sladoled, vegetarijanski meni...

Učesnici Foodinija svoje proizvode predstavljaju na štandovima, dok će se danas na glavnoj bini predstaviti dva kuhara - Ben Muther iz Njemačke, te sushi majstor Vojislav Milutinović iz Beograda, koji se na Festivalu predstavlja u ime Kimono sushi bara iz Sarajeva, te ima zadatak da posjetioce upozna sa japanskom kuhinjom.

Na prvom festivalu Foodini predstavlja se ukupno dvanaest izlagača: Ambasada Savezne Republike Njemačke, Restoran Plava prizma, Restoran Vrelo - Blagaj, Kimono caffe i sushi bar, francuska pekara Maison Coco, Natura food - Austrija, Gastro e Sapore - Tuzla, Gastro ID - Sarajevo, Jami, Delimano, etno selo Vukov konak, Vinarija Vučić - Čitluk.

Sarajlije vole sushi

Profesionalni kuhar Vojislav Milutinović je predstavio sushi, tradicionalno japansko jelo koje se pravi od sirove ribe i kuhane riže u dvije varijante - nigiri i maki, koji se pravi sa morskim algama.

"Svi misle kako su u Sarajevu popularni samo ćevapi i burek, ali nije tako. Ljudi ovdje jako vole japansku kuhinju, ona je izuzetno popularna u Sarajevu. Ovo je najzdravija hrana na svijetu i zaista mi je drago da je to tako", kaže u razgovoru za Klix.ba Milutinović, kod kojeg se ljubav prema kuhanju javila prije 12 godina, kad je iz Beograda otišao na školovanje Švedsku. Danas ima svoj restoran u Beograd, a u Sarajevo je došao kako bi pomogao prijateljima da "japansku kuhinju postave na noge".

Organizatori ističu kako im je cilj ponuditi jedinstvenu platformu za promociju lokalne kuhinje, budući da su gastronomija i turizam dvije važne stavke u ekonomiji Bosne i Hercegovine koja se može pohvaliti svojom gastronomskom kulturom i bogatom kulinarskom tradicijom.

"Trebamo iskoristiti najbolje od onoga što imamo i na hranu početi gledati kao na brend, jer ona nosi puno širu priču o historiji, kulturi i navikama ljudi koji ovdje žive vijekovima", ističu organizatori.

Njemački vegetarijanski specijaliteti

Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Sarajevu, koja je pomogla organizaciju ovog događaja je prisutnima govorio o njemačkoj kuhinji, istakavši po čemu je ona prepoznatljiva i kakve se sve predrasude vežu za nju.

"Kad kažemo njemačka kuhinja, mnogi pomisle na kobasice i pivo, no potrebno je istaći kako jedinstvena njemačka kuhinja ne postoji, budući da je ona potpuno različita u zavisnosti od raznih regija Njemačke. Njemačka je generalno postala šarenija, multikulturalnija, pa tako i kad je hrana u pitanju. I ne samo šarenija, Njemačka je danas i zelenija, pa se tako većina ljudi iznenadi kad čuju da je Berlin proglašen gradom sa najboljom ponudom vegetarijanske hrane u svijetu", naglasio je Wagner, te predstavio profesionalnog kuhara Bena Muthera koji će danas prezentovati vegetarijanski meni i sladoled.

Festival Foodini možete posjetiti danas od 8 do 18 sati, a ideja je, ističu organizatori, da se od 2015. godine festival dobre hrane održava svaka dva mjeseca. Pored Sarajeva, u planu su i drugi bh. gradovi, za početak Banja Luka i Mostar.