Times u utorak piše kako je mediteranski način ishrane ugrožen, i to u zemlji koja ga je izmislila.
Italijani, navodi tamošnje udruženje poljoprivrednika, jedu pileće prerađevine umjesto tjestenine, prženu hranu umjesto povrća i sir umjesto voća.
Razlog su sve više cijene osnovnih namirnica, posebno tjestenine koja je poskupjela za skoro 20 posto u proteklih godinu dana.
Potrošači, navodi udruženje poljoprivrednika, kupuju jeftine proteine, a ugledni dnevnik Corriere della Sera novu italijansku potrošačku korpu opisuje kao "spisak za kupovinu siromašnog studenta, koji živi odvojeno od porodice".
Pala je i prodaja vina, no jedan element tradicionalne italijanske kuhinje se ne da - maslinovo ulje, čija je prodaja porasla za 1,5 posto, navodi Times.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci
Kritičar podijelio utiske
Biste li platili 290 eura za piletinu? Jelo koje nudi francuski restoran je među najskupljim na svijetu
"Kontroverzni" dodatak