Gastro
26

Pet važnih namirnica za ishranu tokom zime

Klix.ba
Postoji pet namirnica koje je izuzetno važno uvrstiti u ishranu tokom zime kako bi organizam imao sve što je potrebno.

Med

Med je odlična alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Tokom zime se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tijela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i gripu. Stručnjaci savjetuju dnevno uzimanje jedne kašike meda rastopljene u čaši tople vode ili mlijeka.

Zelenolisno povrće

Zelenolisno povrće poput špinata je važan dio ishrane tokom zime. Špinat je antioksidant i sadrži mnogo vitamina A i C. Koristan je za zdravlje kose i kože, a bogat je i željezom, proteinima i mineralima. Sprečava astmu i druge zdravstvene probleme.

Korijensko povrće

Korijensko povrće poput mrkvve, repe i krompira nije samo hranljivo, nego ga ima u izobilju tokom zime, a uz to je i svježe. Mrkva je bogata vitaminom A, koji je koristan za kožu, a pomaže i u borbi protiv prehlade i infekcija.

Agrumi

Agrumi, posebno narandže, grejp i limun, bogati su vitaminom C. Korisni su za kožu i metabolizam, a pomažu u borbi protiv virusa. Vlakna koja sadrže pomažu u kontroli holesterola.

Bijeli luk

Bijeli luk poboljšava ukus hrane, održava toplotu tijela i djeluje antibakterijski i antivirusno, čime pomaže u borbi protiv različitih zimskih bolesti.