{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paradajzom i jogurtom do zdravlja i forme

S
30.3.2009. u 21:28
1
9
Paradajzom i jogurtom do zdravlja i forme
1
Paradajzom i jogurtom do zdravlja i forme
Najzdravije namirnice koje bi čovjek svakodnevno trebao konzumirati su pretežno jeftine i dostupne, no ima i onih za koje vrijedi dati novac. Predstavljamo pet namirnica po izboru Askmena koje su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, a ljudi bi ih trebali jesti svaki dan:
Paradajz, koji sadrži jak antioksidans likopen, klasična je namirnica u svakom domaćinstvu. Pretpostavlja se da prosječan čovjek godišnje pojede oko 30 kilograma paradajza u različitim jelima.

Paradajz je jeftin i nabavljiv u različitim oblicima, svjež, u konzervi, pa čak i sušen. Ljekovitost paradajza ne gubi se termičkom obradom, a likopen, karotenoid koji ovom povrću daje crvenu boju, jedan je od najvećih prirodnih lijekova protiv raka dojke i prostate.

Paradajz je i bogat vitaminima C i A, a sadrži i vlakna neophodna za zdravu probavu.

Jogurt, mliječni proizvod kojeg možemo naći u svakom frižideru, bogat je kalcijem i aktivnim probiotskim kulturama koje reguliraju probavu, smanjuju kolesterol i grade jači imunološki sistem organizma.

Također, jogurt je bogat proteinima i vitaminom B12.

Avokado, iako egzotično voće, danas se može kupiti u svim opremljenijim supermarketima. Ovo voće jako je bogato kalijem i glutationom, esencijalnim nutritijentom koji uništava slobodne radikale u organizmu.

Avokado sadrži i nezasićene masti koji podižu 'dobri holesterol' u krvi, te velike količine vitamina E koji štiti ćelije od starenja. Ipak, avokado ne bi trebali pretjerano jesti zbog masti koje sadrži.

Zeleno lisnato povrće, pored mliječnih proizvoda je najbogatiji izvor kalija koji je presudan za zdravlje kostiju, zuba, te smanjuje rizik od osteoporoze.

Pored kalija, špinat, blitva i zelena salata sadrže vitamine A i C, vlakna kao i mnoge druge esencijalne vitamine.

Losos, iako je pomalo dosadno svaki dan na tanjiru imati ribu, nutricionisti smatraju da se u ovom slučaju ipak trebate predomisliti i svakog dana pojesti barem mali komad ribe.

Losos je masna riba koja je bogata često spominjanim omega 3 masnim kiselinama koje tijelo ne može proizvesti nego se jedino mogu unijeti putem hrane. Omega 3 masne kiseline ključan su faktor u izliječenju bolesti srca, krvotoka, degenerativnih bolesti i različitih upala.

Masna riba bogata je i vitaminima B kompleksa, magnezijem,fosforom i proteinima.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: