Gastro
2

Ovo je hrana koja pomaže u prevenciji raka

Klix.ba
Rak je poput epidemije koja je zahvatila cijeli svijet. Svakog dana se jednoj osobi dijagnosticira neka vrasta raka. Srećom, postoje savjeti koji pomažu u prevenciji ove opake bolesti, a u sam vrh spadaju vježba i ishrana.

Kikiriki je bogat vitaminom E, smanjuje rizik od raka debelog crijeva, pluća, jetre i drugih vrsta raka. Pojedite kašiku kikiriki putera svakog dana.

Grejpfrut, narandže i brokule su bogati vitaminom C. Ovaj vitamin sprečava formiranje azotnih jedinjenja koja uzrokuju rak. Voće i povrće smanjuje rizik od raka jednjaka, mokraćnog mjehura, raka dojke, grlića maternice, želuca i debelog crijeva. Voće i povrće je potrebno unositi svakodnevno.

Maline, borovnice i brusnica su na vrhu ljestvice kada je u pitanju hrana koja sprečava razvoj raka.

Slatki krompir je bogat beta karotenom. Istraživanja su pokazala da konzumacija hrane bogate beta karotenom smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, raka dojke, želuca i pluća. Žene u premenopauzi konzumacijom hrane bogate beta karotenom, kao što je slatki kroompir, znatno smanjuju rizik od nastanka opake bolesti.

Hrana bogata vitaminom D kao što je riba, posebno losos, pomaže u blokiranju razvoja krvni sudova koji hrane tumor, a zaustavlja širenje kancerogenih i prekancerogenih ćelija.

Omega 3 masne kiseline sprečavaju rast raka sprečavanjem rasta njegovih ćelija. Nalaze se u masnijoj ribi, a moguće ih je unijeti konzumiranjem lanenog sjemena, barem jedne kašike dnevno.

Zeleni čaj zbog zbog katehina koje sadrži sprečava rast raka. U istraživanju provedenom u Kini osobe koje redovno piju zeleni čaj znatno su manje podložne raku u poređenju s onima koji ga ne piju. Zelenim čajem se smanjuje rizik od razvoja raka pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.

Paradajz sadrži likopen koji sprečava rak prostate. Važan je antioksidans koji sprečava razvoj i drugih vrsta raka.

Nar sadrži sastojke koji deaktiviraju jedinjenja koja izazivaju rak, a usporava i rast ćelija raka. Ovo voće je dobro uzimati u bilo kakvom obliku, bilo da se radi o svježem naru ili soku.

Luk je bogat antikancerogenim supstancama, a može se jesti uz salate.