Gastro
27

Ove vas namirnice mogu spriječiti da smršavite

Klix.ba
Vaša ishrana vas može sabotirati u nastojanju da smršavite te vam uskraćivati vitamine i minerale. Neke vrste namirnica, koje se inače svrstavaju u grupu zdravih, mogu vam napraviti problem. Danas namirnice sa predznakom "zdrava hrana" sadrže mnogo masti, šećera i soli. Veoma je važno čitati sastav hrane kako bi za sebe odabrali samo najbolje. Predstavljamo vam namirnice koje mogu biti loše za vas.

Med

Ako mislite da je med mnogo zdraviji i prirodniji od šećera, varate se. Obje namirnice sadrže poprilično jednak nivo glukoze. S obzirom da je med gušći, jedna kašika sadrži više kalorija od kašike sitnog šećera. Ukoliko jedete previše meda, dobit ćete na težini isto kao kad jedete ostale slatkiše.

Dresing za salate

Naučnici sa Državnog univerziteta u Iowi su otkrili da dresing za salate s malo masti poništava dobre sastojke salate. Korištenjem maslinovog ulja i malo maslaca se povećava unos vitamina jer masti pomažu tijelu da efikasnije apsorbuje hranjive tvari iz povrća.

Žitarice

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji doručkuju žitarice mršaviji od onih koji to ne čine. Međutim, važno je odabrati kvalitetne žitarice. Ako odaberete pogrešno, ne činite sebi dobro. Neke žitarice sadrže mnogo šećera i masti. Treba izbjegavati one sa posebnim okusima, čokoladom i slično. Najbolje je pažljivo pročitati sastav. Integralne žitarice su zdrave, sadrže malo kalorija i mnogo vlakana. One će vas zasititi i pomoći vam da smršavite.

Obrano mlijeko

Iako se u posljednje vrijeme punomasno mlijeko demonizira, istraživanja pokazuju da može biti bolji izbor u odnosu na obrano mlijeko. Punomasno mlijeko sadrži oko 4 posto masti na 100 ml mlijeka. Obrano mlijeko sadrži 0,1 posto masti i manje je hranjivo. Punomasno mlijeko poboljšava metabolizam i pomaže u sagorijevanju više kalorija, dok u isto vrijeme smanjuje rizik od bolesti srca.

Sirovo povrće

Vjeruje se da kuhanje uništava većinu vitamina i mineraka, no, mnoga istraživanja ukazuju da to baš i nije tako. Tačno je da se kuhanjem uništava dio vitamina C, ali se kuhanjem povećava količina antioksidanasa, koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti. Mrkva, špinat, gljive, šparoge, kupus i paprike sadrže više antioksidanasa kada se skuhaju, nego kada se jedu sirovi. To je zbog toga što se kuhanjem razbijaju debeli zidovi ćelija povrća, zbog čega tijelo lakše apsorbuje hranjive sastojke koje one sadrže. Kuhanje na pari se posebno preporučuje. Prženjem se sačuva najmanja količina vitamina i minerala.

Dijetalna pića

Dijetalna pića se čine kao dobar način za unos manjeg broja kalorija, no, eksperti vjeruju da ona sprečavaju mršavljenje. Umjetni zaslađivači u takvim pićima daju osjećaj nepcu da konzumirate šećer, pa vaše tijelo kreće u lov na kalorije, zbog čega dobijete osjećaj gladi i poželite jesti više. Dijetalna pića zbog toga mogu dovesti do povećanja tjelesne težine, a ne do njenog smanjenja.