{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda

F
31.8.2015. u 14:33
20
24
Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda
20
Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda
Foto: EPA
Škotski naučnici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC.
Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Naučnici sa univerziteta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.

BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Sprečava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će duže zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee.

Naučnici su razvili metodu proizvodnje toga proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: