Gastro
0

Osam pivskih zapovijedi

FENA
Ne zaslužuje svaka kafana da je nazovu kafanom, ni pivnica pivnicom, a do toga kako prepoznati onu pravu, naučnim metodama došla je slavna češka pivara Prazdroj iz grada Plzenj.

Za kafane, pivnice i restorane koji žele da toče slavno plzenjsko pivo, a da mu nemarom ne pokvare ukus, eksperti iz Prazdroja sastavili su "osam pivskih zapovijedi". Zapovijedi počinju od podruma gdje burad s pivom ne treba da budu izložena temperaturi višoj od pet stepeni Celzijusa.

"Za pivo na stolu prava temperatura je sedam stepeni. Kada je toplije neće osvježiti, hladnije ne pruža takav užitak“, kazao je Vaclav Berka iz Prazdroja. "Pivske zapovijedi" obuhvataju i to pod kojim uglom drži barmen kriglu kada u nju toči pivo - najbolje je pod 45 stepeni, a pjena mora da bude gusta kao krema.

Zapovijed je i da se bar jednom nedjeljno čiste cijevi kroz koje prolazi pivo, što na žalost čini svega 17 posto čeških kafana i pivnica. Plzenjski pivari mislili su i na uslugu.

"Razlika je kada vam neko donese pivo sa osmjehom na licu i kada samo sa izrazom dosade na licu stoji za barom", upozorava Berka na taj subjektivni, ali bitan faktor u izboru dobre pivnice.

Kafane, restorani i pivnice koje ispunjavaju svih osam zapovijedi dobivaju od plzenjske pivare certifikat kvaliteta, a do sada ga je steklo nekoliko stotina objekata.