Gastro
16

Osam korisnih svojstava čaja od đumbira

Klix.ba
Ništa nije bolje od šolje čaja od đumbira tokom zimskog perioda. Ovaj čaj je bogat vitaminom C, magnezijem i drugim mineralima. Korijen đumbira je veoma koristan za zdravlje.

Kada napravite čaj od đumbira, za prikrivanje njegovog ukusa možete dodati pepermint, med ili limun. Za vas smo izdvojili osam razloga zbog kojih trebate piti ovaj čaj.

Smanjuje mučninu

Pijenje šolje čaja od đumbira prije putovanja može smanjiti mučninu i nagon na povraćanje zbog mučnine tokom kretanja. Čaj treba piti kada se pojave prvi znakovi mučnine.

Poboljšava probavu

Čaj od đumbira poboljšava probavu i apsorpciju hrane te smanjuje nadutost.

Smanjuje upalu

Đumbir sadrži protuupalna sredstva korisna za otklanjanje problema s mišićima i zglobovima te oslobađa upale zglobova.

Pomaže u rješavanju respiratornih problema

Čaj od Đumbira pomaže oslobađa od gušenja koje izaziva prehlada. Šolja čaja od đumbira će ublažiti i simptome respiratornih problema povezanih sa alergijama.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i aminokiseline u čaju od đumbira poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih problema. Đumbir sprečava nakupljanje masnoća u arterijama čime sprečava infarkte i moždane udare.

Ublažuje menstrualne grčeve

Čaj od đumbira se preporučuje ženama za ublažavanje menstrualnih grčeva. Korisno je potopiti peškir u čaj od đumbira i potom ga staviti na donji dio trbuha. Na taj način se opuštaju mišići i ublažava bol. Dobro je i popiti šolju čaja od đumbira s medom.

Jača imunitet

Čaj od đumbira jača imunitet zbog visokog nivoa antiokidanata koje sadrži.

Oslobađa od stresa

Đumbir ima umirujuća svojstva i oslobađa od napetosti i stresa zahvaljujući kombinaciji jake arome i ljekovitih svojstava.