Oprez
0

Ono što vi jedete može ubiti vaše ljubimce

Sarajevo-x.com
Ako imate kućne ljubimce, budite pažljivi kad je u pitanju njihova ishrana. Ne popuštajte pred njihovim molećivim pogledima dok vi jedete jer postoje namirnice koje ih mogu ubiti. Hrana za životinje nije bez razloga drugačija od one koju jedu ljudi.

U toku 2007. godine ASPCA (Animal Poison COntrol Center) primio je više od 13.000 poziva u slučajevima trovanja ljubimaca hranom. Većinom su se otrovali ljudskom hranom.

Ovo su namirnice koje posebno trebaju izbjegavati:

Avokado

Sadrži toksičnu komponentu koja se zove persin, a može oštetiti srce mnogih životinja, njihova pluća i tkivo. POsebno je štetan za pse i mačke.

Pivo

Štetno je za životinjsku jetru i mozak isto kao i ljudski. Ali s tom razlikom što mogu prouzrokovati smrt ljubimaca, pošto su oni toliko manji od nas.

Lješnici

Mogu dovesti do paralize i smrti životinje za samo 12 sati. Na početku se pojavljuju simptomi kao što je nemogućnost održavanja na nogama, slabost, temperatura i ubrzan rad srca. Ovi simptomi mogu biti i gori ako je životinja pojela čokoladu sa lješnicima. Najčešći uzrok smrti je otkazivanje bubrega.

Čokolada

Posebno su opasne tamna i čokolada bez šećera. Vaš ljubimac se može razboljeti od samog lizanja čokolade, a gori slučajevi su ubrzani rad srca i smrt, posebno ako je ljubimac izrazito fizički aktivan.

Slatkiši

Sve što sadrži Xylitol (uobičajeni zaslađivač kod mnogih dijetetskih proizvoda) može povećati šećer u krvi ljubimaca, gubitak koordinacije i druge probleme koji se moraju odmah tretirati lijekovima.

Kofein

Kafa, čaj i dugi produkti koji sadrže kofein stimulišu centralni nervni sistem životinja i, zavisno od toga koliko su popile, može izazvati niz neželjenih posljedica.

Grožđe i grožđice

Njihovo konzumiranje kod pasa dovodi do otkazivanja rada bubrega. Dovoljno je čak i jedna jedina grožđica da napravi toliko problema da psi najčešće podlegnu.

Luk

Takođe vrlo otrovna tvar za kućne ljubimce. Uništava njihova crvena krvna zrnca i vodi do anemije, slabosti i poteškoća u disanju.

Lijekovi

Sakrijte lijekove od ljubimaca baš kao i od male djece. Ne samo da životinje same pojedu neki od lijekova propisanih ljudima, već neki ljudi za ublažavanje bolova ljubimcima daju svoj lijek. Veliki je broj posljedica koje ovo neodgovorno postupanje za sobom donese.

Hrana koju možete davati ljubimcima

Iako postoje neke namirnice koje mirne duše možete dati i psima i mačkama, ipak je bitno da se prije toga posavjetujete sa veterinarom. Nisu sve životinje iste, tako da ne znači da sve mogu podnositi određenu hranu na isti način.

U red namirnica kojima možete hraniti kućne ljubimce spadaju: od povrća - mrkva, grašak, krastavac, od voća - jabuka, narandža, banana, dinja, ali bez košpica! Zatim - pečeni krompir, hljeb, skuhana tjestenina i bijela riža. Ovo su savjeti ASPCA organizacije.