Gastro
5

Održana prva Franck Latte Art radionica

Klix.ba
Jučer je u sklopu Coffee fest-a održana prva Franck Latte Art radionica koja predstavlja svojevrsnu umjetničku nadogradnju u pripremi i posluživanju kafe.

Uz voditeljicu Maju Miralem, Franckov profesionalni barista i voditelj razvoja HoReCa usluga Zoran Trkulja, pokazao je kako se dolijevanjem mlijeka u šoljicu kafe te korištenjem čokolade uz docrtavanje štapićima stvaraju prava mala remek djela. Umjetnost crtanja kremastom mliječnom pjenom po kafi pojavila se 80-ih godina prošlog stoljeća te brzo proširila povećavajući potražnju za profesionalnim baristima i potrebu za njihovim stalnim usavršavanjem te kreativnošću i inovacijama u pripremi espressa i napitaka od kafe.

Franck Akademija: program edukacije i usavršavanja barista za partnere

Iako se na prvu čini vrlo jednostavnim, usvajanje tehnike izrade Latte Arta prije svega zahtijeva specifična baristička predznanja o tehnici održavanja i rukovanja espresso aparaturom, pravilnoj pripremi i svojstvima dobrog espressa kao i opća znanja o kafi i organoleptičkim karakteristikama različitih mješavina kafe. Ova znanja i vještine integralni su dio programa edukacije Franck Akademije koje Franck osigurava za svoje partnere u ugostiteljstvu.

Latte Art dodatna je nadogradnja barističkih vještina i kreativnosti, a šoljici savršeno pripremljene kafe nudi novu dimenziju i dojam posebnosti koji gosti vole pa je tako ova vrsta umjetnosti brzo stekla popularnost u ugostiteljskim objektima.

Predstavljanje Franck premium kafa: Superiore i Stretto espresso

Franckov barista tom je prilikom predstavio i specifičnosti Franck premium kafe za ugostiteljstvo – Espresso Stretto i Superiore za sve one koji uživaju u vrhunskim kafama.

Superiore espresso vrlo je specifična mješavina različitih arabica uz manji dodatak probranih robusta koje pridonose savršenoj pjeni. Ono što ga razlikuje od ostalih kafa jest prvi dojam vrlo nježne, blage i pitke šalice, dok se naknadnim oslobađanjem svih aroma stvara nezaboravan doživljaj punog okusa. Karakteriziraju ga izrazito naglašene arome koje u podlozi imaju čokoladu prošaranu cvjetnim notama, a koje se nakon ispijanja dugo zadržavaju u ustima (dugotrajni "aftertaste“).

Za razliku od Superiore mješavine, Stretto espresso pruža potpuno drugačiji doživljaj. Riječ je o snažnijem, ali vrlo profinjenom profilu kafe koji je prepoznatljiv po intenzivnim aromama tamne čokolade protkanim finim notama raznih začina. Ovako pripremljenom kafom, pravim umjetničkim djelom, Franck je počastio sve posjetioce ovog festivala.