Divovsko povrće
0

Niko ne želi kupiti karfiol od 5,5 kilograma

Sarajevo-x.com
Martin Godfrey
Martin Godfrey
Engleski farmer Martin Godfrey (43) se požalio kako ima veliki problem. Naime, glavice karfiola koje on uzgaja izrasle su tako velike da ih sada nijedan trgovac ne želi otkupiti, svjestan da ih neće moći prodati.

Godfrey očajnički pokušava prodati svoj karfiol na tržištu poljoprivrednih proizvoda, a supermarketi su ga odbili uz obrazloženje da je njegov proizvod prekrupan za njihove police. "Čudovište od karfiola" kako ga naziva, je izraslo u blizini Exetera u Devonu. Njegove glavice su teške oko 5,5 kilograma, dok je normalna težina ovog povrća tek oko pola kilograma.

Britanski uzgajivač je zasadio dva hektara karfiola, a njegovi usjevi su potpuno organski. Godfrey kaže kako su sjemenke bile u hladnoj zemlji, a ne u staklenkama, te da možda to može biti razlog zašto su karfioli tako veliki.

"Vrlo je tužno što ih sada niko neće, jer karfiol čini prekrasan porodični obrok zbog svoje svježine i okusa. Sjemenke su od ranije ostale u poljima, što je vjerovatno pomoglo da razviju imunitet na hladnoću i prežive oštre zime", kazao je britanskim novinarima Godfrey.

On se brine za oko 35 hektara povrća na farmi koja ima oko 300 hektara, te kaže da je jako ponosan na svoje povrće i poziva ljude da dođu i da ga vide, a divovski karfiol prodaje za jednu funtu (oko 1,13 eura) po glavici.