Gastro
14

Nemasno nije najbolje rješenje: Mlijeko s manje masnoće povećava rizik od dijabetesa

Klix.ba
Nova studija objavljena u žurnalu Circulation pokazuje kako je punomasno mlijeko zdravije od nemasnog mlijeka, te kako nemasni mliječni proizvodi čak mogu povećati rizik od dijabetesa.

Istraživači su analizirali krv 3.333 odraslih ljudi u periodu od 15 godina, te su otkrili kako su ljudi koji su pili punomasno mlijeko imali 46 posto manji rizik od razvijanja dijabetesa.

"Nemamo dokaz o tome da su ljudi koji su konzumirali malomasne mliječne proizvode zdraviji od onih koji su konzumirali punomasne mliječne proizvode", kaže vođa ove studije, dr. Dariush Mozaffarian za Time.

Bioprodukti punomasnih mliječnih proizvoda pomažu snižavanju rizika od razvoja dijabetesa. Istraživači vjeruju kako pomažu i regulaciji glukoze i inzulina u tijelu.

Punomasni proizvodi vas duže drže sitima nego što je to slučaj sa namirnicama bogatim ugljikohidratima, tako da su ljudi koji su konzumirali punomasne proizvode unosili generalno manje kalorija.