Gastro
8

Nekoliko super savjeta o tome kako povrće i voće što duže održati svježim

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stiglo nam je proljeće i sezona svježeg povrća i voća, a ukoliko ne želite svaki dan ići na pijacu po svježu dozu voća i povrća, potrebno je znati neke trikove o tome kako ga što duže održati svježim.

Ponekad povrće i voće nije dovoljno samo staviti u fruižider: Jeanette Pavini sa stranice Coupons.com podijelila je nekoliko trikova uz pomoć kojih će vaše povrće i voće duže ostati svježe u frižideru.

Jagode

Kako bi što duže ostale svježe, jagode se preporučuje čuvati u papirnom ubrusu u plastičnoj posudi u frižideru. Preporučeno ih je prati neposredno prije jela.

Jabuke

Jabuke mogu ostati svježe do tri sedmice u frižideru ukoliko nisu zamotane ničim, niti su stavljene u bilo kakvu kesu. Ostavite jabuke u ladici u frižideru i potrajat će jako dugo.

Zeleno povrće i salata

Omotajte svoj zeleniš u papirne ubruse, a potom ga stavite u plastičnu vrećicu, pa u frižider. Perite ga neposredno prije pripreme i konzumiranja. Zeleniš poput špinata gubi svoju nutritivnu vrijednost što duže stoji.

Avokado

Avokado će dozreti samo na sobnoj temperaturi, a ukoliko želite ubrzati taj proces, stavite ga u papirnu vrećicu. Kako biste načeti avokado što duže zadržali svježim, možete ga poprskati sa malo limunovog soka, umotati ga u plastičnu foliju i staviti u frižider.

Kruške

Kruške će ostati svježe u plastičnoj posudi u frižideru, a što su starije, to će više gubiti na slatkoći i postajat će "brašnastije".

Luk

Luk je najbolje čuvati na hladnom, tamnom mjestu, ne u plastičnim kesama ili posudama. Imajte u vidu da mladi luk ima veći procenat vode, te se stoga brže kvari.

Citrusno voće

Citrusno voće poput limuna, limete ili narandži može ostati svježe na sobnoj temperaturi oko dva dana. U protivnom ga čuvajte u frižideru i izvadite na sobnu temperaturu neposredno prije konzumiranja.