Gastro
48

Nauka alkohola: Prva čaša vina nas uljepšava, ali svaka naredna smanjuje privlačnost

Klix.ba
Naučnici tvrde da vino i druga alkoholna pića mogu raširiti zjenice i donijeti rumene obraze uz opuštene mišiće lica.

Cijela spomenuta kombinacija utiče tako da izgledate privlačnije, susretljivije i pristupačnije. Ipak, da bi neko zadržao pozitivan efekat prve čaše, na istoj mora i ostati.

Kako tvrde naučnici koji su sproveli studiju Univerziteta u Bristolu, dodatne čaše vina ili piva rumenilo pretvaraju u crvenilo, a opuštene mišiće u neprirodan izraz lica.

Studija je obavljena nad 40 studenata koji su pili različite količine alkoholnih pića dok su ih njihove kolege ocijenjivale na osnovu izgleda. Fotografi su uslikali njihova lica tri puta, prije ispijanja vina, nakon ispijanja jedne čaše vina ili njenog ekvivalenta, te nakon ispijanja drugog pića, prenosi LiveScience.

Trijezna grupa studenata procijenila je svoje kolege na osnovu tih fotografija koje su bile poredane jedna pored druge. Fotografije su postavljene tako da su studenti ocjenjivači mogli uporediti samo trijezno stanje kolega sa stanjem nakon jedne ili stanjem nakon dvije čaše, bez mogućnosti poređenja posljednje dvije.

Prema rezultatima eksperimenta, studenti su na fotografijama načinjenim nakon ispijanja jedne čaše vina bili ljepši i privlačniji nego na onima na kojima su u potpunosti trijezni. Također, studenti su na fotografijama na kojima su trijezni bili uglavnom ljepši nego na fotografijama načinjenim nakon ispijene dvije čaše.

"To sugeriše da su ljudi zaista privlačniji nakon konzumiranja male količine alkohola, ali ukoliko nastave konzumiranje njihova atraktivnost polako pada", rekao je istraživač Marcus Munafo.