Gastro
0

Nastavak humane misije - Janine kapljice olakšale hipoterapiju u Konjičkom klubu Paddock

Klix.ba
Ovogodišnji veliki humanitarni projekt vode Jana, rezultirao je donacijom Konjičkom klubu Paddock, koja će uveliko olakšati izvedbu hipoterapije za osobe sa posebnim potrebama i/ili invaliditetom i na taj način pomoći u rješavanju pojedinih poteškoća sa kojima se susreću.

Poznata je činjenica da jahanje konja nije samo puki sport, već ima i mnogostruka pogodna dejstva na psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca. Zato je Jana u proteklom razdoblju prikupljala humanitarne kapljice za Konjički klub Paddock, koji će od sada mnogo lakše izvoditi hipoterapiju – fizikalnu, okupacionu i logopedsku strategiju liječenja. Hipoterapijom se uspješno rješavaju neuromotorni problem, jer se sa leđa konja u hodu na jahača prenosi trodimenzionalni impuls koji pogodno djeluje na neuromotorne funkcije čovjeka.

"Veoma smo zahvalni i sretni zbog ove donacije, koja će omogućiti da od sada u svoj program hipoterapije uključimo i osobe sa posebnim potrebama, naročito male jahače. Naš će rad uveliko biti olakšan ovom Janinom donacijom, koja je ujedno najveća do sada učinjena stvar za naš klub po pitanju hipoterapije", izjavila je Katarina Jovanović, predsjednica i trenerica Konjičkog kluba Paddock.

Ali, ovdje nije kraj, već tek drugi po redu humanitarni podvig planiran za ovu godinu - sve uz pomoć i podršku javnosti koja je prikupljala humanitarne Jana kapljice. Prethodna donacija uručena je udruženju EDUS, kako bi se pružila pomoć djeci sa autizmom, a naredna se odnosi na Mrežu „Volontiram!“, koja okuplja volontere iz cijele Bosne i Hercegovine u svrhu raznih humanitarnih akcija. Humanitarne Jana kapljice ovoga puta prikupljaju se za donaciju računarske opreme, koja će ovoj volonterskoj mreži omogućiti uvezivanje u svim dijelovima zemlje, a samim tim efikasnije, ali i brže djelovanje i organizaciju, naročito u slučajevima prirodnih katastrofa.

Jana – voda s porukom nastavlja svoju plemenitu misiju i poziva sve ljude dobre volje da posjete web stranicu www.vodasporukom.com te ostave kapljicu koja će narednu Janinu donaciju u humanitarne svrhe približiti cilju.