Kad je ostava najbolje rješenje
16

Namirnice koje ne vole frižider

Klix.ba
Iako se frižideru kao sigurnoj opciji vrlo često okrećemo, postoje namirnice kojima je bolje na sobnoj temperaturi. Magazin Real Simple navodi neke od njih.

Paradajz - hladnoća frižidera utječe na njegov okus, tako da ga je bolje držati u ostavi u papirnoj vrećici.

Hljeb - frižider ga isušuje. Bolje je držati ga na sobnoj temperaturi i pojesti u roku od četiri dana, a ostatak pohraniti u zamrzivač.

Crveni luk - najbolje je čuvati ga u ostavi u mrežastoj vrećici, zbog cirkulisanja zraka. Pazite da ne dođe u dodir s paradajzom jer vlaga i gasovi iz paradajza mogu dovesti do truljenja luka.

Baterije - ekstremna toplina i hladnoća mogu utjecati na njihovu dugotrajnost.

Bijeli luk - u ostavi može trajati i do dva mjeseca, bitno je samo da ima osiguran protok zraka.

Krompir - frižider mu ne godi, pa ga ostavite vani, ali podalje od plastične kese. I u ovom slučaju najadekvatnija je ona papirna.

Kafa - ni mljevenoj ni kafi u zrnu ne pogoduje frižider niti zamrzivač. Kondenzacija može utjecati na okus, te je najbolje da kafu držite u posudi u koju ne može prodrijeti zrak.

Lak za nokte - neki ga drže u frižideru, iako se on tako zgusne. Držite ga na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti.

Tikva - idealno joj je u ostavi, gdje može stajati i više od mjesec.

Ljuti sos - također mu nije mjesto u frižideru, već u ostavi.