Očuvajte mladalački izgled
0

Namirnice koje mogu usporiti starenje

Sarajevo-x.com
Pojavljivanje prve bore na licu je već znak starenja. Taj proces je neizbježan i bez obzira na veliki trud naučnika lijek za dugovječnu mladost nije pronađen. No, ipak postoje brojni načini zahvaljujući kojima se proces starenja može usporiti, a brojna istraživanja dokazala su da mladalački izgled lica i tijela se može održati znatno duže ukoliko se u organizam unose antioksidantne hranjive tvari.

"Studija koju je proveo Odjel za borbu protiv starenja pri vladi SAD-a pokazala je da je količina antioksidanata u organizmu direktno proporcionalna dužini trajanja ljudskog života“, kazao je nutricionist Patrick Holford.

On je istakao da je za dugovječnost i lijep i mladalački izgled lica i tijela neophodno u organizam dnevno unijeti najmanje pet porcija voća i povrća.

No, ne može svako voće, odnosno povrće djelovati isto, jer u borbi protiv slobodnih radikala, koji su najodgovorniji za starenje, najviše šanse imaju namirnice koje imaju iznad 6.000 ORAC jedinica, odnosno sposobnost apsorpcije slobodnih radikala.

Nutricionista Patrick Holford je ponudio listu namirnica koje imaju odgovarajući broj ORAC jedinica, te kako kaže ukoliko svaki dan konzumirate tri stvari s ove liste, zasigurno ćete izgledati mlađe.

Neke od namirnica koje su bogate antioksidansima su: cimet, sušeni origano, senf, borovnice, maline, jagode, kruške, grejpfrut, šljive, trešnje, tamna čokolada, orasi, jabuke, naranče, pistacije, grah, avokado, brokule, a naravno veoma je bitna i čašoca crnog vina dnevno.

Također, nutricionisti savjetuju korištenje manjih tanjira jer se na taj način može kontrolisati količina hrane koja se unosi u organizam, a savjetuje se i da jedete polako, dobro sažvaćete hranu i naravno uživate u obroku.

Veoma je bitno da pijete vodu tokom obroka, a preporučuje se i konzumiranje ribe najmanje dva puta sedmično.