Gastro
5

Namirnice koje će vam pomoći da bolje spavate

Klix.ba
Nedostatak sna je jedan od čestih problema s kojim se suočavaju ljudi svih životnih dobi. Uzimanje tableta može biti opasno, pa su zato poželjna druga prirodna i zdrava rješenja. Potrebno je samo napraviti manje promjene u ishrani.

Banane

Banane sadrže kalij koji opušta mišiće. Bogate su i vitaminom B6 koji povećava nivo melatonina u tijelu, a melatonin pomaže u liječenju hronične nesanice.

Trešnja

Pijenje soka od trešanja u jutarnjim satima pomaže u regulaciji sna i energetskih ciklusa.

Žitarice

Jedenje žitarica s niskom količinom šećera je uvijek dobra ideja. žitarice su bogate ugljikohidratima i povećavaju nivo triptofana u krvotoku, koji će pomoći da zaspite.

Bademi

Bademi sadrže visok nivo magnezija koji opušta mišiće i poboljšava san. Bogati su proteinima koji održavaju nivo šećera u krv stabilnim. Također, pomažu u "prebacivanju" sa adrenalinskog ciklusa na ciklus odmora i varenja.

Slatki krompir

Slatki krompir je bogat kalijem i kompleksnim proteinima, opušta mišiće i pomaže čovjeku da zaspi. Svakodnevno konzumiranje slatkog krompira dovodi do boljeg i kvalitetnijeg sna.

Toplo mlijeko

Čaša toplog mlijeka čini čuda. Istraživanja su pokazala da kombiniranje mlijeka sa hranom bogatom ugljikohidratima poput pahuljica i tosta dovodi do još boljih rezultata kada je riječ o snu. Kalcij i drugi minerali imaju relaksirajući efekt.

Med

Glukoza u medu "govori" mozgu da "isključi" oreksin koji organizam održava budnim. No, ne treba pretjerati. Dovoljna je jedna kašika meda dnevno.

Tamna čokolada

Mliječnu čokoladu zamijenite tamnom jer sadrži serotonin koji relaksira i tijelo i duh, što dovodi do sna.