Gastro
0

Najzdravije namirnice na svijetu

Sarajevo-x.com
U svijetu užurbanog života kada jedemo prvo što nam padne na pamet i nerijetko se susrećemo s problemima viška kilograma i raznih bolesti, veoma je bitno informisati se o hrani koja je zdrava za srce, smanjuje rizik od raka, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Donosimo listu zdravih namirnica koje ne bi trebalo zaobilaziti u svakodnevnoj prehrani.

Marelice - pune su beta karotena koji sprečava radikalna oštećenja i štiti oči. Tijelo pretvara ovaj sastojak u vitamin A čime otklanja mogućnost stvaranja raka, posebno raka kože. Jedna marelica ima 17 kalorija, 0 masnoća i 1 gram vlakana. Mogu se jesti sušene ili svježe, ali ako su previše mekane, gube svoje hranjive sastojke.

Avokado - pomaže snižavanju nivoa holesterola i povećava nivo HDL-a (lipoproteina visoke gustoće). Jedan komad ima 81 kaloriju, 8 grama masnoće i 3 grama vlakana. Umjesto majoneze koju stavljate u hamburger radije pojedite nekoliko komada avokada.

Maline - imaju sastojke protiv razvoja raka, ali i dosta vitamina C i vlakana koji su odlični protiv holesterola i srčanih bolesti. Jedna zdjelica sadrži tek 60 kalorija, 1 gram masnoća i 8 grama vlakana. Sa svježim malinama najbolji je nemasni jogurt ili žitarice.

Dinja - vitamin C i beta karoten - dva jaka antioksidansa, u saradnji sa kalijem, kojeg imaju dvaput više nego banane, savršen su sastojak svakodnevnoj ishrani. Polovina dinje ima 97 kalorija, 1 gram masnoće i 2 grama vlakana. Prijedlog za serviranje: isjeckajte na komadiće pa stavite u frižider, nakon toga ga stavite u blender i dobit ćete divan hladni napitak.

Sok od brusnice - čisti krv od mogućih infekcija i tako štiti od razvoja štetnih bakterija. Jedna čaša ovog soka ima 144 kalorije, 0 grama masnoće i 0 vlakana. Kupite 100% sok od brusnice i dodajite ga svakodnevno vodi koju pijete, bez potrebe da dodajete šećer.

Paradajz - sadrži likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida koji služe kao antioksidanti u organizmu. Skorija istraživanja pokazuju da paradajz smanjuje rizik od problema s mokraćnim kanalima, stomakom i debelim crijevom, ako se jede po pola dnevno. Prosječan paradajz ima 26 kalorija, 0 masnoća i 1 gram vlakana. Isjecite svježi paradajz na komadiće, prelijte maslinovim uljem jer se likopen najbolje apsorbuje u organizmu ako se jede u kombinaciji sa malo masnoće.

Suho grožđe ili grožđice izuzetan su izvor željeza koje pomaže u cikulaciji krvi. Pola zdjelice sadrži 218 kalorija, 0 masnoće i 3 grama vlakana. Pospite grožđice po corn flakesu koji ujutro jedete, a ovo se posebno odnosi na žene kojima u toku mentruacije treba što više željeza.

Smokva - ima dosta kalija i vlakana, ali i vitamina B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Smanjuje holesterol i sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Jedna smokva ima od 37 do 48 kalorija, 0 masnoće i 2 grama vlakana. Svježe smokve su najukusnije, ali neki više vole sušene i jedu ih kao grickalice koje donose mnogo energije i preporučuju se sportistima.

Crveni luk - sadrži jedna od najmoćnijih flavonoida koji su prirodni antioksidansi. Studije su pokazale da štiti protiv raka, a jedna zdjelica isjeckanog luka ima 61 kaloriju, 0 masnoća i 3 grama vlakana. Opskrbljuje organizam energijom, pa ako ne volite da plačete dok ga režete, možete ga ispržiti na tavi i servirati uz rižu i drugo povrće.

Artičoke - ovo povrće čudnog izgleda takođe je dobro protiv raka i kontroliše holesterol, što je u današnje vrijeme kad se većina nas nezdravo hrani veoma važno. Jedna srednja artičoka ima 60 kalorija, 0 masnoća i 7 grama vlakana. Prokuhajte ih u vodi 30 do 40 minuta, na njih iscijedite limunov sok, odvojite okolni omotač prstima jer je u sredini najukusniji dio.

Brokula - jako je važna za žene jer smanjuje rizik od raka dojke. Ima dosta vitamina C i beta karotena. Jedna zdjelica ima 25 kalorija, 0 masnoća i 3 grama vlakana. Pazite da ne prekuhate brokule već ih radije kuhajte na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Na vrh možete iscijediti limunov sok da dodate hranjive materije i vitamin C.

Špinat - sadrži lutein i karotenoide koji štite od makularne degeneracije a koja prouzrokuje sljepilo kod starijih osoba. Ovo carstvo zelenila pomaže i u zadržavanju mladalačkog izgleda, a jedna zdjelica ima samo 7 kalorija.

Bijeli luk - iako ima jak miris, koristan je za smanjenje LDL-a ili takozvanog 'lošeg holesterola'. Snižava i krvni pritisak i pomaže u prevenciji stomačnih oboljenja i raka crijeva. Jedan česan ima tek 4 kalorije, bez masnoća i vlakana. Iskuhajte cijelu glavicu 15 do 20 minuta, dok ne smekša, a onda ga namažite na hljeb umjesto putera. Probajte, umjesto što pravite takav izraz lica.

Pšenične klice - jedna kafena kašika nadoknađuje 7% magnezija koji je potrebno unijeti u toku dana. Magnezij je važan za sprečavanje grčeva u mišićima, a u pšeničnim klicama dosta je i vitamina E. Jedna kašičica ima 27 kalorija, 1 gram masnoće i isto toliko vlakana. Samo je pospite po jogurtu, voću ili žitaricama.

Leća - odlična je protiv raka dojke, za zdravlje srca i ima impresivnih 9 grama proteina u polovini zdjelice. Ako se ta količina iskuha, ima 115 kalorija, bez masnoća je i ima 8 grama vlakana. Jedite ih i bit ćete opskrbljeni proteinima.

Kikiriki - smanjuje srčana oboljenja za čak 20%. Jedna šaka kikirikija ima 166 kalorija, 14 grama masnoće i 2 grama vlakana. Uvijek nosite jedan paketić u svojoj torbi, može vam biti dobra zamjena za obrok.

Vrhnje s mlijeka - ima vitamina B2 koji je bitan za dobar vid, a zajedno sa vitaminom A pomaže u borbi protiv alerija i lišajeva. Ako uzmete u obzir da sadrži i kalcijum i vitamin D, onda je tih 86 kalorija koje ste u jednoj šoljici unijeli u organizam veoma važno za vaše zdravlje.

Školjke - moćni izvor vitamina B12 odličan je za bolje funkcionisanje nerava i pomaže rad mozga. POred toga, sadrži i željezo i minerale kao što je magnezij i kalij.

Losos i rakovi takođe su značajni izvori energije i zdravlja.