Sastojci iz 18. stoljeća
24

Najskuplji koktel na svijetu košta 8.800 dolara

Klix.ba
Jedan čovjek iz Londona je kreirao najskuplji koktel na svijetu. Za koktel "Salvatore's Legacy", koji je kreirao Salvatore Calabrese, vlasnik bara u Playboy klubu u Londonu, su potrebni sastojci od kojih neki datiraju iz vremena francuske revolucije, a cijena jednog koktela je 8.800 dolara.

U koktelu se nalaze četiri sastojka: Clos de Griffier Vieux Cognac iz 1778. godine, liker Kummel iz 1770. godine, Dubb Orange Curacao iz 1860. godine te biljni liker Angostura iz 1900. godine, prenosi Sky News.

Zvaničnici Guinnessove knjige rekorda su izjavili da trenutno provjeravaju ovaj koktel, koji bi sa prvog mjesta pomakao koktel koji košta oko šest hiljada dolara i koji se služi u hotelu Burj Al Arab u Dubaiju.

Barmen je pokušao oboriti rekord u julu ove godine, ali je od toga odustao nakon što mu je jedna flaša rijetkog pića, koje je jedan od sastojaka koktela, ispala iz ruke i razbila se.

"Bio sam uništen kada se jedna flaša razbila. Mislio sam da je sa time nestao i moj san o obaranju rekorda. Na svu sreću, našao sam nove sastojke i sada me ništa ne može zaustaviti", rekao je Calabrese.

Glasnogovornica Guinnessove knjige rekorda je izjavila da je podnesen izvještaj o oficijelnom pokušaju obaranja rekorda i da je trenutno u razmatranju.